Binnenland
NOS

'Klimaat gaat over ónze toekomst'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Klimaat gaat over ónze toekomst'

Als middelbare scholier won Talitha Muusse een klimaatwedstrijd en mocht ze naar de Verenigde Staten om haar plannen te presenteren. Jaren later is zij oprichter van de klimaat- en energiekoepel (KEK) en vertegenwoordigde ze jongeren tijdens het overleg aan de klimaattafels.

Video niet beschikbaar

In Met het Oog op Morgen vertelt de nu 27-jarige Muusse dat het weinig had gescheeld of ze had helemaal niet aan de klimaattafels gezeten. "Wij vreesden dat de jonge generatie niet goed vertegenwoordigd zou zijn. Toen hebben we net voor het officiële begin van het klimaatoverleg onwijs veel handtekening opgehaald van jonge ondernemers in Nederland."

De jongerenvertegenwoordigers kregen uiteindelijk toch een aantal plaatsten toegewezen en waren volgen Muusse een echte aanvulling op het geheel. "Voor veel van deze mensen is het één van de vele dossiers. Voor ons is dit echt prioriteit nummer één, omdat het over onze toekomst gaat."

Protest

In België hebben jongeren zich verenigd en protesten ze iedere donderdag voor het klimaat. Ze vinden dat de politiek het probleem serieuzer moet nemen. Hoewel Nederland geen traditie kent van grote protesten weet de jonge voorvechter voor een duurzame wereld dat er ook in Nederland plannen zijn voor protesten. "Het geeft vooral de urgentie van het probleem aan", zegt Talitha Muusse. Ook staat er op 10 maart een klimaatmars gepland.

Bij de organisatie van de protesten is Muusse niet betrokken. Ze probeert via gesprekken, zoals bij de klimaattafels, iets te veranderen. Vroeger was dat wel anders. Toen ging ze met een kartonnen bordje naar het Binnenhof met daarop stond: 'Meer actie van de politiek voor het klimaat!' Iets waar ze nog steeds voor strijd.

Ster advertentie
Ster advertentie