Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Prima dat Sywert van Lienden winst maakt in crisistijd, maar wees er open over'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Prima dat Sywert van Lienden winst maakt in crisistijd, maar wees er open over'

Afgelopen zaterdag onthulde de Volkskrant dat opiniemaker en ondernemer Sywert van Lienden fors zou hebben verdiend aan de verkoop van mondkapjes. "Ik vind het helemaal niet erg als iemand winst maakt, ook niet in crisistijd", zegt de hoofdredacteur van BNR Mireille van Ark in het Mediaforum. "Maar wees er wel open over."

Uit het artikel van de Volkskrant blijkt dat Van Lienden met twee compagnons waarschijnlijk grof geld verdiend heeft aan de import van mondkapjes uit China. Zij verkochten die vervolgens door aan het Ministerie van VWS in het begin van de coronacrisis.

Met de deal was zo'n 100 miljoen euro gemoeid en Van Lienden deed dit naar eigen zeggen belangeloos op naam van zijn stichting. In werkelijkheid werd er gefactureerd door een BV.

Naïef

Van Ark noemt het naïef om te denken dat Van Lienden als weldoener optrad en geen winst wilde maken. "Is iedereen dan zo naïef om dat te geloven?" Bovendien vindt ze dat er wel belangrijkere zaken te onthullen zijn en dat er veel nadruk ligt op de persoon. "Dit is geen criminele daad."

"Ik vind het interessanter om te kijken hoe zo'n deal bij het minister eruit ziet", gaat Van Ark verder. Volgens haar ontstond er in het begin van de coronacrisis paniek door het gebrek aan beschermingsmiddelen. "Dan wordt er iets opgezet wat niet zo fraai is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ethiek

Volgens de Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok is het wél belangrijk. "Het gaat om moraal en ethiek in een samenleving", zegt hij. "De crux is dat hij met een hele grote mond roept dat hij geen winst maakt en dat doet hij wél. Dat is vrij ernstig."

Van Lienden noemt het 'een suggestief stuk vol onjuistheden'. Klok reageert: "Wij wachten nog steeds op één onjuistheid. Volgens mij kloppen alle details."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Het Mediaforum met Mireille van Ark en Pieter Klok

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie