Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Anton Geesink wordt eerste niet-Japanse wereldkampioen judo

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Anton Geesink wordt eerste niet-Japanse wereldkampioen judo

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 4 december 1961, werd Anton Geesink als eerste niet-Japanner wereldkampioen judo.

Tot 4 december 1961 golden de Japanners als onverslaanbaar. Toen Geesink won van finalist Koji Sone, had hij eigenlijk al afgemat moeten zijn. Tactiek van de Japanners was om de Nederlander al in de kwartfinale te laten spelen tegen Akio Kaminaga, bijnaam: ‘De verschrikkelijke’. Aan hem de taak Geesink zo moe te maken dat hij in de finale geen spier kon bewegen.

Het liep anders en in een bloedstollende finale maakte de Nederlandse judoka indruk met zijn uithoudingsvermogen en techniek. Uit respect voor zijn tegenstander reageerde Geesink koeltjes toen hij zijn gouden medaille ontving. Japan was in diepe rouw gedompeld na het verlies, maar eerde Geesink vanwege zijn reactie als een held.

In totaal werd de boomlange Nederlander één keer Olympisch kampioen, drie keer wereldkampioen, 21 keer Europees kampioen en nog vaker wereldkampioen.

Ook was hij drie keer Nederlands kampioen in Grieks-Romeins worstelen. Zijn prijzenkast is vandaag de dag leeg. Al zijn trofeeën heeft hij aan het goede doel geschonken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie