Binnenland

'Klaver was uitstekend voorbereid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Klaver was uitstekend voorbereid'

[EO] Jesse Klaver heeft het NOS-slotdebat voor de verkiezingen uitstekend gevoerd. Dat concludeerden Jack de Vries, Jan Driessen en Pieter Hilhorst in Langs de Lijn en Omstreken op Radio 1. Ze vonden dat de lijsttrekker van GroenLinks goed het initiatief nam in discussie met Buma (CDA) en Rutte (VVD), en als een van de winnaars van de avond uit de bus kwam.

Spinroom LdLEO: Jack de Vries, Jan Driessen en Pieter Hilhorst

Klaver verweet Buma dat bij het CDA de bankier er qua koopkracht tien keer meer op vooruit gaat dan de conciërge. Volgens oud-staatssecretaris en spindoctor De Vries was dat een slimme truc, omdat het in de praktijk om kleine verschillen gaat. "Buma had er geen antwoord op, en zei dat hij het niet herkende."

Ook in discussie met Rutte greep de jonge politicus zijn kans. "Hij verweet Rutte dat die een cynisch leider is", aldus oud-PvdA-wethouder Hilhorst. "Want Rutte is trots op de vluchtelingendeal met Turkije, terwijl hij ook in conflict is met Erdogan. Bovendien zou hij ook niets investeren in opvang in de regio."

De analytici waarschuwden wel dat Klaver zich niet te parmantig moet opstellen. Communicatie-specialist Driessen over Klaver: "Hij krijgt wel eens kritiek dat hij arrogant overkomt en daar moet hij op gaan letten."

'Nederland is van ons allemaal'

Een echte misser vonden de gasten de uitspraak ’Nederland is van ons allemaal' van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Dat blijkt namelijk de slogan van DENK te zijn. Zijn opponent in het debat Geert Wilders ging er meteen vol in. "Dan sta je meteen met 2-0 achter", concludeerde Jan Driessen.

Jack de Vries nam het op voor Asscher, die zich in zijn ogen gepassioneerd toonde en ook het kabinetsbeleid verdedigde. "Dit kabinet met de PvdA heeft veel gedaan om de inkomensongelijkheid te verminderen. Dat benoemde hij goed."

Het forum was te spreken over het optreden van Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Kees van der Staaij (SGP) en Alexander Pechtold (D66). Segers liet volgens hen wel een kans liggen in debat met Wilders. De Vries: "Die wil de Koran verbieden, maar gaf er blijk van niet te weten dat Jezus ook in dat boek voorkomt. Segers liet na hem daarop te wijzen."

Ster advertentie
Ster advertentie