Binnenland
NOSNTR

'Klik' met sollicitant te vaak doorslaggevend: discriminatie ligt op de loer

foto: Unsplashedfoto: Unsplashed
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Klik' met sollicitant te vaak doorslaggevend: discriminatie ligt op de loer

Werkgevers hechten bij het werven van nieuwe werknemers te veel waarde aan de 'klik' met een sollicitant. Ondanks de wil bij werkgevers om inclusief en divers te werven, is er toch kans op discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en Kennisplatform Inclusief Samenleven.

Video niet beschikbaar

Werkgevers geven in 98 procent van de gevallen aan dat de 'klik' met een sollicitant een van de meest belangrijke redens is om iemand aan te nemen. "Ze willen iemand die in het team en binnen de werkcultuur past", vertelt Wendela Hooftman, hoofdonderzoeker bij TNO in Nieuws en Co. Het bieden van gelijke kansen in werving en selectie vinden de meeste werkgevers belangrijk, blijkt uit het onderzoek.

Ook het tegengaan van discriminatie krijgt veel aandacht. Toch kan de huidige manier van solliciteren discriminatie in de hand werken. "Als we selecteren op basis van de 'klik', is de kans groot dat we iemand kiezen die op ons lijkt", vertelt Hooftman, "Dat betekent dat Marieke en Joost waarschijnlijk eerder een klik voelen met Maarten dan met Mohammed."

Objectief werven

Volgens Hooftman moeten werkgevers meer kijken naar de competenties van de kandidaat en niet op hun eigen gevoel dat ze bij de kandidaat hebben. Dat kun je doen door van tevoren competenties te kiezen die belangrijk te zijn voor de functie en alle sollicitatiebrieven alleen te beoordelen op basis van die competenties. Bij het sollicitatiegesprek krijgen alle kandidaten dezelfde vragen in dezelfde volgorde. De kandidaat die het beste matcht met de competenties gaat door. Zaken als afkomst, leeftijd en sekse hebben zo minder invloed bij het werving- en selectieproces.

Anoniem solliciteren

Bij de Nederlandse Spoorwegen wordt sinds kort gewerkt met anonieme sollicitanten. "Onze mensen kunnen tijdens de sollicitatieprocedure niet bij de gegevens en de CV van de kandidaat", vertelt Ronald Bleeker, recruiter bij NS, "Ze zien alleen de antwoorden op de vragen die gesteld worden over de competenties. We horen nu terug dat recruiters kandidaten die ze op basis van de antwoorden op de vragen hebben uitgenodigd, dat niet hadden gedaan als ze hun CV van tevoren hadden gezien."

Werkgevers letten te veel op 'klik' met sollicitant

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie