Binnenland
AVROTROS

Meer conflict met de baas: 'Werkgevers, ga met je mensen in gesprek'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer conflict met de baas: 'Werkgevers, ga met je mensen in gesprek'

We hebben vaker ruzie met onze werkgever: er zijn 17% meer arbeidsconflicten dan in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van Interpolis. De reden van de ruzies zijn daarbij ook veranderd, want vooral de combinatie tussen thuiswerken en op kantoor zitten blijkt vaak het probleem. Hoogleraar Agnes Akkerman, expert op het gebied van arbeidsrelaties: "Als dit betekent dat er een verbeterde verhouding is tussen werkgever en werknemer, dan is het een goede zaak", zegt ze in Blok&Toine.

Arbeidsrechtsadvocaat Eva de Graaff van werkgeversorganisatie AWVN ziet de wrijving op de werkvloer: "We zitten in een overgangsperiode, want we gaan terug naar werk, maar niet precies zoals het was. En dus wordt er gesproken over het veranderen van arbeidsvoorwaarden."

Met elkaar blijven praten

Toch leidt het in veel gevallen nog niet tot zaken waar De Graaff als advocaat mee aan de slag moet. "Wij zien niet zozeer echt een toename van conflicten, maar wel van onrust. Dat komt zeker door de coronacrisis, door onzekerheid. Wij adviseren dan ook aan werkgevers om een goed gesprek te voeren met werknemers."

Iets dat Akkerman de werkgevers ook zeker wil adviseren. "Je kunt natuurlijk niet alles faciliteren wat een werknemer vraagt, maar je kunt wel uitleggen waarom iets wel of niet kan. Als je de zorgen van een werknemer niet kent, dan kun je je daar ook niet op aanpassen als werkgever."

Mondigheid ook een goede zaak

Uit het Interpolis-onderzoek komt naar voren dat de toename in arbeidsconflicten weleens te maken kan hebben met de toegenomen mondigheid van werknemers. Met een krappere arbeidsmarkt, denken ze meer te kunnen maken bij de baas.

En dat is niet alleen maar een slechte zaak, zegt Akkerman. "Laten we voorop stellen dat het voor de individuen die het betreft, verschrikkelijk is. Een arbeidsconflict grijpt behoorlijk in levens in. Maar als de toename in mondigheid zorgt voor een verschuivende verhouding tussen werkgevers en werknemers, dan is het op macro-niveau wel positief."

Arbeidsconflicten

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie