Economie
KRO-NCRV

Ouderen aan het werk: 'De 50-plusser solliciteert heel anders dan de millennial'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderen aan het werk: 'De 50-plusser solliciteert heel anders dan de millennial'

Op de arbeidsmarkt is een groot tekort aan mensen, maar oudere werknemers staan nog vaak langs de zijlijn. Anne-Marije Buckens helpt hen en ziet dat ze niet zo goed zijn in het 'verkopen' van zichzelf.

Volgens vakbond CNV zegt 70 procent van de 55-plussers moeite te hebben met het vinden van een baan. Anne-Marije Buckens helpt deze leeftijdsgroep bij het solliciteren. Oudere werknemers werken vaak al jaren bij hetzelfde bedrijf en zijn het niet meer gewend te solliciteren. Ook ziet ze dat deze generatie niet zo goed is zichzelf te 'verkopen'.

"De millennial is bij wijze van spreken met de selfiestick in de hand geboren", aldus Buckens. "Zij zijn gewend om te zeggen waar ze goed in zijn. 50-plussers hebben vroeger op school vooral geleerd hun mond te houden."

Vooroordelen loslaten

Daarnaast moeten werkgevers de vooroordelen over 50-plussers loslaten, denkt Buckens. Ook 50-plussers kunnen inmiddels omgaan met computers en digitale toepassingen.

Vanuit het perspectief van de werkgever snapt ze dat het ook "spannend" is om een oudere werknemer aan te nemen die niet precies aansluit op het profiel. Daarom pleit ze voor een flexibele contractvorm die zowel werkgever als -nemer beschermt, zodat het makkelijker wordt zulke mensen een kans te geven.

'Oudere werknemer heel loyaal'

Dennis Schoormans is directeur van een zonweringfabriek in Tilburg en heeft veel oudere werknemers in dienst. Van de dertien medewerkers zijn er negen boven de 45 jaar. Hij vindt dat deze groep werknemers juist veel positieve eigenschappen bezitten.

Zo zijn ze loyaal, nauwkeurig, flexibel, meedenkend en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een goede mix tussen jong en oud zorgt ook voor een goede werksfeer, vertelt hij. "In de pauze kijkt iedereen eerst op sociale media, maar daarna wordt er echt gekletst bij ons."

65-plusser wil ook

Ageeth Ouwehand van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving ziet ook dat veel 65-plussers ongewild aan de zijlijn blijven staan. Daarom vindt ze dat het in Nederland gemakkelijker moet worden voor mensen om ook na hun pensioen door te werken.

Een deel van de 65-plussers wil dat graag, maar worden tegengehouden door ongunstige fiscale regels. De wet- en regelgeving zou volgens haar gunstiger moeten zijn voor deze groep om (deels) aan het werk te blijven.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie