Binnenland
KRO-NCRV

Moet thuiswerken een recht worden? 'Dat is niet goed voor ons bedrijf'

  1. Nieuwschevron right
  2. Moet thuiswerken een recht worden? 'Dat is niet goed voor ons bedrijf'

D66 en GroenLinks willen van thuiswerken een recht voor werknemers maken. Spraakmakers Communitylid Ingo Heijnen vindt het geen goed idee als de politiek gaat beslissen dat thuiswerken volledig vrij wordt. "Je verliest zo alle grip", zegt hij in Spraakmakers.

Heijnen is strategisch communicatieadviseur en stond eerder aan het roer van het bedrijf dat klanten adviseert bij complexe vraagstukken. Onder hoge tijdsdruk formuleren zij een advies. "Als je dit in je eentje moet bedenken en niet snel even iemand op kantoor kunt aanschieten, dan is de vraag of dit de beste kwaliteit oplevert", aldus Heijnen.

Heijnen zag dat tijdens de pandemie, toen de meerderheid van de collega's vanuit huis werkten, de samenhang, het teamgevoel en de spontane creativiteit uit het bedrijf verdwijnen. "Dat is niet met Teams op te lossen", zegt hij.

Maandagochtendvergadering

Momenteel is er binnen het bedrijf een discussie gaande om de maandagochtendvergadering al dan niet te verplichten. Ondanks meerdere oproepen om hierbij aanwezig te zijn, is dit volgens Heijnen niet voor iedere werknemer een gegeven om hierbij aanwezig te zijn. "Het is voor ons kantoor gewoon belangrijk dat dit gebeurd", zegt Heijnen.

Hoewel Heijnen hybride werken (op kantoor én thuis) zo veel mogelijk in goed overleg wil laten plaatsvinden, gaat deze wet hem te ver. "Je hebt dan als werkgever feitelijk geen controle meer over wat de samenstelling bij jou op kantoor is, op welk moment. En dat wil je wel."

'Niet terug naar vroeger'

Waar het Steven van Weyenberg van D66 vooral om gaat is dat we na corona "niet automatisch teruggaan naar vroeger." Ook hij ziet het hybride werken als de toekomst, maar hoort nog te vaak geluiden van werknemers die helemaal niet thuis mogen werken. De wet moet dat onmogelijk maken en zorgen dat werkgevers in gesprek gaan met werknemers over de mogelijkheden.

De voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof is is minder enthousiast over een wet. "Twee derde van de werkgevers heeft al thuiswerkbeleid ontwikkeld. Waarom heb je regels nodig voor zaken die eigenlijk al geregeld worden?"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie