Binnenland
BNNVARA

Hoe ouders het verschil kunnen maken met een anti-racistische opvoeding

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ouders het verschil kunnen maken met een anti-racistische opvoeding

Hoe zorg je ervoor dat je kind geen racistische denkbeelden krijgt? Ouders kunnen volgens pedagoog Minchenu Maduro echt het verschil maken. In De Nieuws BV bespreekt Maduro met opvoedjournalist Nynke de Jong hoe je kinderen anti-racistisch kunt opvoeden.

Wat is het geheim van een anti-racistische opvoeding?

"Ouders kunnen echt het verschil maken", benadrukt pedagoog Minchenu Maduro. Kinderen zijn niet kleurenblind, zo heeft de wetenschap aangetoond. "Uit onderzoek blijkt dat baby's van negen maanden maken al onderscheid tussen mensen met een verschillende etnische achtergrond", aldus Maduro.

Quote

Kinderen zien kleur. Net als wij.

Minchenu Maduro

Het uitgangspunt dat 'kleur er niet toe doet', omdat we 'allemaal gelijk zijn' is volgens haar goed bedoeld, maar naïef. "Kinderen zien kleur. Net als wij. Het verschil is ook niet erg en juist belangrijk om over te praten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nynke de Jong is journalist en maker van de opvoedpodcast Ik ken iemand die. Ze heeft twee jonge kinderen en bij haar oudste van vier jaar merkt ze dat huidskleur al een rol speelt. "Dan zegt ze: 'deze potlood heeft de huidskleur-kleur'. Dan probeer ik wel uit te leggen dat er ook veel mensen zijn die een andere huidskleur hebben."

De Jong woont in een witte wijk, heeft witte vrienden en haar dochter gaat naar een witte school. "Daarom probeer ik op andere manieren te laten zien dat de wereld niet enkel bestaat uit witte mensen. Door er samen boekjes over te lezen, bijvoorbeeld. Maar ook door te proberen zelf bewust te zijn van mijn vooroordelen en kritisch naar mezelf te kijken."

'In een witte wijk moeten ouders extra moeite doen'

Volgens Maduro hebben mensen in homogene wijken juist extra verantwoordelijkheid om over racisme met hun kinderen te praten. "In een multiculturele wijk krijgen kinderen vanzelf al veel mee. In een hele witte wijk moeten ouders dus extra moeite doen. Bereid een keer een maaltijd voor uit een ander land, zodat je een gesprek kunt beginnen. Of ga samen naar het Tropenmuseum."

Veel ouders vinden het volgens Maduro lastig om het echte gesprek aan te gaan met hun kinderen. "Het is ook belangrijk dat je vertelt dat mensen met een andere huidskleur, ook anders behandeld worden. En dat je aan je witte kind vertelt dat het voordeel heeft. Dat klinkt hard, maar daardoor kan je je kind ook vertellen dat zij het verschil kunnen maken. Door je stem te verheffen als je iets ziet gebeuren in je klas, bijvoorbeeld."

Wat is het geheim van een anti-racistische opvoeding?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie