Binnenland
NOS

In half jaar tijd vergokten Nederlanders online een half miljard

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In half jaar tijd vergokten Nederlanders online een half miljard

In een half jaar tijd hebben Nederlanders online een half miljard vergokt. Online gokken is pas een jaar gelegaliseerd. Onder deze gokkers zaten vooral jongvolwassenen, blijkt uit cijfers van de Kansspelautoriteit. Verslaggever Nik Wouters ging voor het NOS Radio 1 Journaal op pad en sprak met René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit.

Nederlanders vergokten dit jaar al half miljard online

Vooral jongvolwassenen gokken veel

Uit de cijfers die de Kansspelautoriteit verzamelde blijkt dat Nederlanders meer online gokken dan voor de openstelling van de markt was verwacht. Het zijn vooral jongvolwassenen die relatief veel actief zijn op goksites. De markt voor online gokken in Nederland is pas een jaar opengesteld en in de eerste helft van het jaar werd 486 miljoen euro vergokt. Mogelijk komt het bedrag over heel 2022 boven de miljard uit. Er zijn steeds meer gokbedrijven actief en het WK voetbal nog moet plaatsvinden, de plek om extra gokcampagnes in te zetten en hét evenement dat veel sportgokkers aantrekt.

René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit, maakt zich daar geen zorgen om, zegt hij tegen verslaggever Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. "Je moet bedenken dat we van een situatie kwamen waar we alleen illegaal omzet konden ramen. De cijfers hebben zich stabiel ontwikkeld, het is niet geëxplodeerd. Er is een soort ovenvertegenwoordiging van de groep van 18 tot 24 - jarigen en dat moeten we echt heel goed in de gaten houden. We vinden het een kwetsbare groep, maar we hebben er geen verdere diepe inzichten in. Het is natuurlijk ook dé online generatie, zij zijn opgegroeid met internet. Dus we moeten dat echt nader bestuderen."

Reclames worden minder

Voordat de markt opende werd er gerekend op ongeveer 800 miljoen euro aan jaarlijkse omzet binnen het online gokken. Ondertussen zijn er 563.000 actieve accounts aangemaakt waarmee wordt gespeeld. Uit de cijfers blijkt dat jongvolwassenen tussen de 18 tot en met 24 jaar dus bovengemiddeld actief zijn: dat betekent dat ruim een op de vijf accounts van een jongvolwassene is. In de wet die online gokken mogelijk maakt, is de focus juist gericht op het voorkomen van verslavingen bij jongeren. Hierin is afgesproken om jongvolwassenen zo veel mogelijk te beschermen.

Een van de afgesproken regels is dat reclames niet op jongeren mogen worden gericht. Jansen vertelt dat de Kansspelautoriteit zich hier ook mee wil bezighouden. "Nogmaals: we moeten het gewoon goed in de gaten houden. Of het komt door de reclame die gericht is op Nederlanders in het algemeen of soms ook op dingen die populair zijn bij jongere mensen, dat weten we niet. Maar de reclames: dat wordt beduidend minder in de nabije toekomst. We gaan zien wat waar de effecten van worden", eindigt Jansen.

item gokken

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie