Binnenland
KRO-NCRV

Zouden banken een goklimiet moeten instellen? 'Dat is de omgekeerde wereld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zouden banken een goklimiet moeten instellen? 'Dat is de omgekeerde wereld'

Sinds een paar jaar is het mogelijk om legaal online te gokken, maar sindsdien lijkt er een enorme toename te zijn in gokverslaafden. Om dat tegen te gaan, wil de Tweede Kamer dat de banken een goklimiet kunnen instellen op bankrekeningen. "Drie jaar geleden is deze markt opengezet, dan zien we problemen ervan in en dan wordt het bij de banken neergelegd. Dat is de omgekeerde wereld", zegt Ronit van der Schaaf van de Nederlandse Vereniging van Banken bij Spraakmakers.

Online casino's moeten deze zomer nog strengere regels krijgen, als het aan de de overheid ligt. De banken zijn het daar dan weer niet mee eens. "Los van dat deze maatregel niet zomaar te nemen is, hebben we geen grondslag op privacy om dit te gaan doen. Dit gaat om bijzondere persoonsgegevens, daar mogen wij niet opeens naar kijken", zegt Van der Schaaf. "Moeten wij met alle uitgaven die klanten doen meekijken? Dat willen banken niet, maar klanten ook niet."

Pleister

Marcel van Kleij, de voorzitter van Raad van Kansspelers, kijkt er ook zo naar. "Dit is meer een pleister voor problemen die zijn ontstaan. De staat heeft meegewerkt aan een potentieel verslavend product. Wij pleiten voor een veilig speelklimaat." Een andere oplossing zou volgens Van Kleij zijn dat er algoritmes zijn die de "speeltijd, inzetten en frequentie" van een speler bijhouden. "Als je die cijfers bij elkaar legt, zie je waar de potentieel probleemspelers zitten."

Kwetsbaarheid

"Iedereen moet zelf bepalen wat acceptabel is", concludeert Van Kleij. Bas Brons, behandelaar bij verslavingszorg SolutionS, denkt ook niet dat er een goklimiet vanuit banken moet komen, maar dat de gokaanbieders wat dat betreft aan zet zijn. "Limieten zijn heel belangrijk om kwetsbare groepen te beschermen." Daarom zouden gokaanbieders ook moeten samenwerken, zodat spelers niet van de ene naar de andere site kunnen hoppen om nóg meer te te spenderen.

Spanning

"Wat je hebt gezien is dat als je bij de ene aanbieder limieten had, je makkelijk naar de andere aanbieder kunt", vult Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, aan. "Veel gokken betekent veel opbrengsten voor de aanbieder." Die "spanning" zal er altijd blijven, zegt Olfers. "Er is wel toezicht. Maar we moeten constateren dat dat onvoldoende is." Hoe dat moet, blijft lastig. Banken hebben al te maken enorm veel regels wat betreft privacy, bijvoorbeeld.

Onderbuikgevoel

Beller Alex Godschalk vreest de maatregel. "Je kunt niet maar een paar mensen in de gaten houden, dat moet dan iedereen zijn. Ergens krijg je een onderbuikgevoel dat je dan in de gaten wordt gehouden wat je uitgeeft." Voor luisteraar Christina is het idee van de maatregel onbegrijpelijk. "Ik vind het ontzettend dom van de staat om dit te wensen." Ex-verslaafde Ivo denkt dat het probleem bij de sites ligt. "Het meest kwalijke is dat je zomaar weer bij je account komt nadat je een tijdje niet op de site mag. Dat maakt het voorkomen van een verslaving lastig."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie