Naar homepage
Binnenland

'Harde maatregelen nodig om economische schade te beperken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Harde maatregelen nodig om economische schade te beperken'

Op maandagavond worden er extra maatregelen aangekondigd om het coronavirus opnieuw in te dammen. Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro, denkt dat een totale lockdown echter niet zou werken in Nederland. Het is dan ook gissen wat de gevolgen zullen zijn voor de economie.

"De impact van deze maatregelen hangt volledig af van de mate waarin het virus wordt ingedamd", vertelt Phlippen in Nieuws en Co. Uit onderzoek blijkt dat de angst voor het virus voor grotere economische schade zorgt dan de uiteindelijke maatregel die wordt getroffen.

Er bestaat volgens Phlippen dus een onderscheid tussen economische schade door het virus en schade door de getroffen maatregel. Het is volgens haar beter om rigoureuze maatregelen te treffen, omdat het virus vervolgens is ingedamd. Dat zorgt ervoor dat er daarna meer mogelijk is.

Hard voor het virus, zacht voor de stad

"De burgermeester van Amsterdam vroeg bijvoorbeeld om maatregelen die hard zijn voor het virus, maar zacht voor de stad. Dit onderzoek laat zien dat wanneer je hard bent voor het virus, dat het juist goed is voor het economisch gewin voor de stad."

Soepeler maatregelen zijn volgens haar dus niet goed voor de economie, omdat de angst voor het virus zelf meer schade doet aan de economie. "We zien nu bijvoorbeeld vanaf september de verkoop in kleding al dalen. De consument begint voorzichtig te worden. We zien het ook in de mobiliteit, mensen reizen een stuk minder sinds half september. Het zou goed kunnen dat de zorgen over het virus leiden tot verminderde uitgaven."

De enige manier om de economie te beschermen is om het virus zo veel mogelijk in te dammen volgens Phlippen. Deze cijfers laten zien dat ook zonder maatregelen de economische schade groter zal zijn. Puur vanuit economisch opzicht zou volgens Phlippen een totale lockdown beter zijn.

Geen draagvlak

"Maar dat werkt niet in Nederland, omdat daar geen draagvlak voor is. Ons beste voorbeeld om het virus in te dammen ligt eigenlijk in China. Daar is rigoureus ingegrepen, maar ze zijn daar nu wel de leider in economisch herstel. Hard, maar zo kort mogelijk ingrijpen zou het herstel ten goede komen."

Maar ze benadrukt wel dat ze het met minister president Rutte eens is wat betreft de getroffen maatregelen. In Nederland zouden maatregelen zoals daar niet werken. "Ik begrijp daarom ook de keuzes die gemaakt zijn. Het draagvlak is er niet voor. Daarom benadruk ik ook dat harde maatregelen echt werken. Het is namelijk belangrijker om dat virus onder controle te krijgen. Daar moeten we massaal achter gaan staan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie