Binnenland
NOS

Nederland betaalt per dag miljoenen euro’s aan Rusland voor gas

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland betaalt per dag miljoenen euro’s aan Rusland voor gas

Rusland financiert de oorlog in Oekraïne onder meer met de verkoop van olie en gas. De afgelopen anderhalve maand verdiende Rusland aan de EU al 35 miljard euro. Onderzoeksbureau Kalavasta heeft onderzocht hoeveel we vanuit Nederland betalen voor Russisch gas.

Miljoenen worden elke dag overgemaakt naar Rusland voor gas

“In de week voordat de oorlog begon betaalden we één euro per Nederlander per dag”, vertelt John Kerkhoven, directeur van Kalavasta, in het NOS Radio 1 Journaal. “De laatste aantal weken is dat twee euro per Nederlander. Een gezin van 3 personen zou per maand ongeveer zo’n 180 euro overmaken naar Poetin voor de financiering van de oorlog. Ik vind dat eerlijk gezegd best wel veel”

Bijdragen

Volgens het onderzoek zou het totale bedrag per dag zou rond de 35 miljoen euro uitkomen. Dat betaalt Nederland nu aan Rusland voor gas. Kalavasta wilde dit uitzoeken om hun ‘steentje bij te dragen’, vertelt Kerkhoven. “We hebben bij de collega’s bij elkaar gezeten en gezegd: wat kunnen wij nou doen? Wij zijn als bedrijf niet in staat om antitankwapens te leveren, dus we hebben gezegd: wij maken rekenmodellen, laten we eens kijken of wij een rekenmodel kunnen maken om uit rekenen hoeveel de Nederlander betaalt aan Rusland om die discussie over dat onderwerp verder te ondersteunen.”

Financiering van de oorlog

“Ik vind het heel charmant dat er bericht wordt dat we veertien Russische jachten van oligarchen aan de ketting leggen. Als je dat over Europa optelt en ziet dat we zo’n 700 miljoen euro per dag aan Rusland overmaken. Na een paar uur heeft Poetin al weer genoeg geld om een nieuwe jacht te kopen”, zegt Kerkhoven. “De sancties staan voor je gevoel nog niet in verhouding wat Poetin aan deze oorlog verdient. We zijn niet minder Russisch gas gaan importeren, er is fysiek geen schaarste. Alleen door de angst voor schaarste zijn we enorme hoge prijzen gaan betalen en is die oorlog en onrust die Poetin heeft gecreëerd een soort verdienmodel voor hem geworden.” Door de oorlog zou de winst van Russisch gas verdubbeld zijn.

Alternatieven

Kunnen we dan stoppen met het importeren van Russisch gas? “Op de korte termijn kunnen we als Nederlander korter gaan leven”, legt Kerkhoven uit. “Als je Russisch aardgas wil vermijden zolang het koud is en je de cv-ketel stookt, zet dan de verwarming een stukje lager.” Op de lange termijn is er wel meer nodig. “Je moet serieus gaan overwegen om bijvoorbeeld je huis extra te isoleren of een hybride warmtepomp aan te schaffen en dat af te wegen aan het budget wat je anders uit zou geven aan een buitenlandse vakantie. Dat soort afwegingen komen dichterbij.”

En moet er vanuit de overheid een antwoord komen. “Op de korte termijn hebben we nog genoeg voorraden om de zomer door te komen, maar we zullen echt een crisisplan nodig hebben om de komende maanden de aardgasbergingen te gaan vullen, zodat we ook de winter door kunnen komen.”

RJN rekening gas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie