Binnenland

Koop lokaal en afhaal: 'Graag, maar het is een druppel op de gloeiende plaat'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koop lokaal en afhaal: 'Graag, maar het is een druppel op de gloeiende plaat'

"Een mentale knockout." Zo noemt Jan Meerman van branchevereniging INretail de nieuwe lockdown voor ondernemers. "Met Kerst in zicht, zijn de winkels weer gesloten en gaan ondernemers over op plan b. Maar dat is een druppel op de gloeiende plaat", vertellen ondernemers bij Spraakmakers.

'Het afhaalloket staat alweer klaar'

Bij boekhandelaar Amin Usman in Hilversum staat het afhaalloket alweer klaar. Maar de stapels boeken die hij voor de feestdagen heeft ingekocht, zal hij er niet mee kwijtraken. "Bij ons kun je online bestellen, we bezorgen en je kunt afhalen. Maar het is een druppel op de gloeiende plaat."

Volgens Usman is het juist de winkelervaring die zorgt voor de omzet. "De bestsellers worden wel verkocht, maar in de winkel wordt je verrast door de selectie die wij maken."

'Alles om het contact met klant te houden'

Net als vorig jaar biedt ondernemer Jan Diebes uit Nijmegen click en collect aan voor zijn klanten. Vorig jaar konden klanten van zijn herenmodezaken een 'tas op maat' bestellen met speciaal geselecteerde artikelen die ze naar de klanten brengen.

Diebes doet er alles aan om zijn vaste klanten tegemoet te komen voor de feestdagen, maar ziet deze lockdown somber in. "Ik heb hier voor tonnen aan voorraad liggen en de zomercollectie komt er alweer aan. Ik heb geen haar meer dus dat kan ik niet meer verliezen, maar zorgen maak ik me wel."

'Kijk wat je voor je restaurant kan doen'

Monique van Loon is al enige jaren culinair recensent voor afhaalmaaltijden bij dagblad Het Parool. Het "breekt haar hart" om te zien hoe horecaondernemers deze zoveelste lockdown weer worstelen om het hoofd boven water te houden. Ze steunt de oproep om lokaal en afhaal te kopen dan ook volledig. "Bel of mail je restaurant en vraag hoe je ze kunt steunen."

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie