Binnenland
BNNVARA

Amsterdam heeft eigen regels gemaakt om meer planten te beschermen

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam heeft eigen regels gemaakt om meer planten te beschermen

De gemeente Amsterdam heeft eigen regels gemaakt om veel meer planten en vooral biotopen te beschermen. Dit doen ze omdat onder de nieuwe Wet Natuurbescherming nog maar weinig plantensoorten wettelijk zijn beschermd. En: "Aan boekhoudkundig natuur beschermen heb je niets", zegt de Amsterdamse ecoloog en plantenkenner Ton Denters in Vroege Vogels.

Amsterdam zet tandje bij voor (on)beschermde planten

Volgens de kaartjes van de plantenonderzoekers van Floron, is Amsterdam een plantenbolwerk dat zich qua aantallen soorten kan meten met de betere natuurgebieden. Maar van die planten zijn er onder de huidige (nationale) wet maar vijf wettelijk beschermd, waaronder bijvoorbeeld zandwolfsmelk dat op het Stenen Hoofd, midden in het centrum groeit.

De gemeente vindt vijf beschermde soorten wat karig en heeft daarom een aanvullende lijst gemaakt met 31 soorten die via de gemeente alsnog wettelijke bescherming krijgen.

Herstelwerkzaamheden

Om zandwolfsmelk te beschermen, zijn deze week werkzaamheden uitgevoerd op het Stenen Hoofd, een voormalige kade van de Holland Amerikalijn, die nu door de natuur is overgenomen. "Maar op deze prachtige plek beschermen we ook andere soorten van onze 'lijst van 31', zoals de steenbreekvaren of het stengelomvattend havikskruid", vertelt gemeentelijk plantenkenner Ton Denters.

foto: Rob Buiter

© Rob Buiter

Heemst

In de nieuwe wijk Houthavens beschermt Amsterdam ook het heemst, een plant die bij een brakwatermilieu hoort. "We hebben eerst de omgeving geschikt gemaakt, met een glooiende oever aan het water van het IJ en vervolgens aan Natuurmonumenten gevraagd of we wat zaad van deze bedreigde plant mochten hebben uit hun natuurgebied IJdoorn."

Behalve Amsterdam werken ook Utrecht en Deventer op een voortvarende manier aan de bescherming van planten en hun biotopen, weet Denters. "Wat ons betreft is dit ook de consequentie van het beschermen van biodiversiteit. Als je die opdracht serieus neemt, dan ben je er niet met het boekhoudkundig beschermen van een paar soorten. Dan moet je complete biotopen beschermen, zoals dit brakwatermilieu aan de rand van een nieuwe, groene woonwijk."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie