Binnenland
BNNVARA

'Doe het eens wat minder proper in de tuin: het zal uw leven ook gemakkelijker maken'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Doe het eens wat minder proper in de tuin: het zal uw leven ook gemakkelijker maken'

Schoon is belangrijk, dat is duidelijk. Maar: een middel om groene aanslag van bomen en struiken af te halen? Dat gaat wel erg ver. "Doe het eens wat minder proper in de tuin. Het zal uw leven ook gemakkelijker maken", zegt columnist Begijn le Bleu in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Op een van de eerste, prille lentedagen van dit jaar ondernam ik een fietstochtje door mijn eigen stad. De frisse zuurstof vulde mijn longen en het zonlicht voedde de neurotransmitters in mijn hoofd. Ik voelde het knetteren en bruisen van mijn synapsen door heel mijn lichaam. Ik zag zowaar een eerste hommel vliegen en een tiental mussen tjilpten lustig in een dakgoot. Een heerlijk gevoel maakte zich meester van mij.

PVC-doek met klimopprint

Tot ik voorbij een tuin reed waarlangs de eigenaar een meterslange afspanning had gemaakt met een PVC-doek met daarop de print van een klimop. Ik probeerde het onding mijn goed humeur niet te laten verpesten maar de synapsen in mijn hoofd, waarvan daarjuist sprake, veroorzaakten nu een kortsluiting.

Ik wilde het plastic ding nog een kans geven door te denken: 'Ach, het zal waarschijnlijk gemakkelijker zijn voor die mensen om een plastic doek te hangen dan om echte klimop te onderhouden.' Maar de groene, onverdraagzame, activistische jongen in mij had al de overhand.

'Er bestaat geen onkruid'

Kijk, ik heb altijd een Zwitsers zakmes in mijn broekzak. Het is best scherp. Ik schil er graag een appeltje mee. Ik kon er zo een paar van die plastic kabelbinders mee lossnijden die het doek vasthielden. Maar nog voor ik de gedachte in een daadwerkelijke en onverantwoorde actie kon omzetten peddelde ik al in een andere straat waar ik tot mijn ontzetting een man zag staan met een grote rugsproeier op zijn… euh, rug. Hij bespoot elk kiertje van zijn oprit met een haarfijn straaltje gif om er voor te zorgen dat er geen leven in zijn betonnen klinkers omhoog zou schieten in de vorm van onkruid. Voor de zoveelste keer: er bestaat geen onkruid. Een plant noemen ze onkruid omdat het niet te koop is in de winkel.

Een vriend van mij liet mij onlangs reclame zien van een product genaamd boomreiniger. Ik herhaal: boomreiniger. Een product dat, hou u vast, de groene aanslag op bomen en struiken bestrijdt. Dat woord alleen al. 'Bestrijden'. Alsof we Chinees militair strateeg Sun-Tzu himself erbij moeten halen om die stoute mossen te lijf te gaan.

Minder proper in de tuin

Natuurlijk is schoon belangrijk. Ook ik doe elke dag proper ondergoed aan. En jawel, ik was me natuurlijk eerst. Maar ondertussen wordt 'proper' al decennialang gecultiveerd als een primaire noodzakelijke deugd terwijl het al lang een marketingtool is geworden. De meest nodeloze producten passeren de revue omdat nagenoeg alles al is uitgevonden. Ze zouden ons leven gemakkelijker maken.

Doe het eens wat minder proper in de tuin. Het zal uw leven ook gemakkelijker maken. Na verloop van tijd zal je zien dat er in uw ooit zo akelig perfect gemillimeterde gazon een dynamiek ontstaat die u geen cent kost maar u wel rijker maakt. Een thuishaven voor alles wat groeit en bloeit. Zo eenvoudig kan het zijn. Leg u achterover in uw chaise longue en geniet. Laat de natuur maar werken.

Column van Begijn Le Bleu: Schoon genoeg

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie