Binnenland
BNNVARA

Kussen onder de Maretak?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kussen onder de Maretak?

Door de eeuwen heen zijn mensen altijd gefascineerd geweest door de maretak. Niet alleen vanwege de verhalen die over de plant gaan, maar ook vanwege de groeiwijze. En die maretak, die kun je in deze kersttijd zomaar tegenkomen. Het is immers dé plek om een geliefde te kussen. Vroege Vogels zet de verhalen over de maretak op een rijtje.

De Maretak is een halfparasiet die als bolvormige struik in de kroon van een boom groeit. In de winter goed te zien omdat de plant z'n groene blaadjes behoudt en er veel witte besjes te zien zijn. De aparte leefwijze van de Maretak heeft de plant een mysterieuze waarde gegeven.

Poep-op-een-tak

De Maretak wordt door vogels verspreid. Zij eten de witte, besachtige vruchten en poepen de onverteerbare zaden in de volgende boomkroon uit. Of ze persen de zaadjes uit de vrucht door ze tegen een tak of stam te duwen. De zaden hebben een zeer kleverige laag waardoor ze gemakkelijk in de bast van de boom blijven plakken en ontkiemen. Het duurt bijna een jaar voordat de wortel van een kiemplantje zich een weg door de boom heeft geboord naar de sapstroom van zijn gastheer. Maretak wordt ook wel 'vogellijm' genoemd of zoals in het Engels mistletoe: poep-op-een-tak.

Asterix, Obelix, Panoramix en de Katholieke kerk

De Maretak heeft z'n bekendheid voornamelijk te danken aan de stripverhalen van Asterix en Obelix en de druïde Panoramix. Er zou een toverdrank van te maken zijn die je oersterk maakt. De Kelten oogstten de plant op rituele wijze om zo gebruik te maken van z'n helende werking en de oude Grieken hingen de plant op tijdens festivals. De Maretak werd in de loop der tijd steeds meer symbool voor vruchtbaarheid en werd als lust opwekkend gezien.

Ondanks tegenwerking van de Katholieke kerk bleef de symbolische waarde van de Maretak bestaan, maar in de Victoriaanse tijd kwam meer de nadruk te liggen op de kerstgedachte van vrede en liefde. Vandaar ook de de gewoonte om elkaar te kussen onder de Maretak, een traditie die vanuit Engeland is over komen waaien.

Maretak

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie