Binnenland
NOS

Burgemeester Marcouch van Arnhem wil verbod op koranverbrandingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Marcouch van Arnhem wil verbod op koranverbrandingen

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem gaat zich inzetten voor een verbod op het verbranden van de Koran. Dat zei hij tijdens een drukbezochte spoedvergadering in de Arnhemse gemeenteraad. Aanleiding voor dat debat was een poging twee weken geleden een Koran te verbranden in de binnenstad van Arnhem. Marcouch licht zijn overwegingen toe in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Veel verdriet

"Ik sta pal voor demonstratierecht en ons demonstratie kent in principe alleen de grenzen die de wet aangeeft en boekenverbrandingen zijn in onze wet niet verboden", zegt Marcouch.

"Als het gaat om de Koran, zie ik dat dat moslims ontzettend veel verdriet doet, kwelt, het voelt als een vernedering, als een aanval op een heilig boek en tegelijkertijd gaat de impact verder dan de moslimgemeenschap in Arnhem."

Buitenlandse Zaken

Volgens Marcouch raakt het ook aan de nationale veiligheid. "Ik word zelden door Buitenlandse Zaken gebeld als ik een demonstratie in mijn stad heb, maar dit gaat over ook over de veiligheid van Nederlanders die in het buitenland werken en leven. Het gaat om de veiligheid van onze diplomaten. Je ziet dat onze ambassades bij bij zo'n bij zo'n verbranding de veiligheid ook opgeschroefd wordt."

"Uiteindelijk is het natuurlijk aan de wetgever. Maar ik constateer wel een maatschappelijk probleem en ik constateer dat veel Nederlanders hier eigenlijk vragen om een grens en ik vind dat ik dat over moet brengen", aldus de burgemeester.

Burgemeester Marcouch van Arnhem wil verbod op koranverbrandingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie