Binnenland

Column | 'De duivel kent de Koran ook uit zijn hoofd'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | 'De duivel kent de Koran ook uit zijn hoofd'

[NTR] Spanje en België hebben dit jaar een registratieplicht ingesteld voor Imams. Als reactie op de betrokkenheid van imams bij de terreuracties in Europa. Maar hoe zit dat eigenlijk met de imams in Nederland? Een debat hierover bij Kwesties (NTR). Gastcolumnist Samira el Kandoussi ziet dat sommige imams misbruik maken van hun macht.

De bescheiden gelovige zet gedwee een eerbiedige stap opzij voor de nobele imam. De waardige man kent toch de heilige Koran uit zijn hoofd en gaat de volgelingen voor in het gebed. Geen afwijkende meningen of vraagtekens bij de positie van zo´n man: dat riekt naar ongehoorzaamheid ‘en op de dwalenden wacht niets dan de hel, eeuwig zullen zij branden in het vuur!’ Blasfemie!

Lang geleden interviewde ik een imam voor een van mijn series. Na afloop belde hij mij woedend op. Mijn serie was te losbandig! In die tijd waren de sissende boys die vrouwen op straat lastig vielen veel in het nieuws. Ik besloot de rollen om te draaien. Ik, als gesluierde vrouw, ging op straat achter een man aan.

‘Dit kun je niet maken! Je bent een vrouw!’, tetterde hij door de telefoon. ‘Dus als ik een man was en ik had dezelfde sketches gemaakt, dan kon het wel’, antwoordde ik. ‘Ja, dan wel!’, blèrde hij.

Abortus
Deze imam had een heilige rol in de buurt waar hij op vrijdag predikte. Ik bezocht een keer een van zijn lezingen. Na afloop stonden de smachtende weelderige zusters met pronte achterwerken in de rij om de mooie imam met bambi-ogen en golvende baard ‘vragen’ te stellen. Er hing een beetje een vreemd sfeertje in de lucht. Zo vertrouwde een directe collega van hem mij toe dat mensen met allerlei problemen bij hem aanklopten voor raad en daad.

Op een dag was dat een Marokkaanse moeder met haar buitenechtelijk zwangere dochter. Hij adviseerde haar om abortus te plegen.

In de gesloten Marokkaanse cultuur zou het leven van de familie er moeilijk op worden met een ongetrouwde jonge dochter en haar bastaard. Ze zouden het mikpunt worden van gepest en gelach.

Maar de volgende dag veranderde hij toch van gedachten: ‘Ik ga de moeder bellen en vertellen dat ze moet het kind houden. Ze zal boeten voor wat ze heeft gedaan’, siste hij zijn collega toe en belde de bange vrouw terug met zijn nieuwe fatwa.

Waarom veranderde hij van gedachten? Had hij de avond ervoor ruzie met zijn vrouw gehad?

Te veel macht
Sommige Imams krijgen te veel macht en maken misbruik van die macht. Ik zou wel willen weten hoe een imam privé leeft voor ik iets van hem aanneem. Hoe is de band met zijn kinderen? Heeft zijn vrouw ook iets te vertellen of is het een keukenslaaf en baarmachine?

We hebben intellectuele imams nodig die naast de Koran en de overleveringen zich ook buigen over Westerse filosofen. Imams die contact hebben met alle lagen in de samenleving, kranten lezen en maatschappelijke onderwerpen aankaarten in de moskee.

Het wordt tijd voor een 'Imam Idols', met een deskundige jury die vragen voorlegt. Het volk zal telefonisch beslissen. Ik weet nog wel een leuke presentatrice.

Debat vanavond om 20.00 uur

Het debatprogramma Kwesties (NTR) gaat over de positie van de imams in Nederland. Een paar weken geleden werd haatpredikant El Alami Amaouch gesignaleerd in Den Haag. En deze week was er opschudding over een Imam die in een Rotterdamse moskee werkt, terwijl hij in Engeland is veroordeeld voor kindermishandeling. Schiet de controle op Imams tekort in Nederland? Moeten wij ook een registratieplicht instellen? Of moet er een betere opleiding komen voor Imams?

Rob Oudkerk staat met de mobiele studio in Rotterdam. Ook reageren? Stuur een bericht naar de NPO Radio 1-app!

Samira el Kandoussi is journalist en programmamaker. Zij onderzocht onder andere thema’s rondom haar verwondering voor de Marokkaanse cultuur en de rol die de islam daarin speelt.

Ster advertentie
Ster advertentie