Binnenland
EO

Moeten we Korans verbranden verbieden? 'De overheid is aan zet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we Korans verbranden verbieden? 'De overheid is aan zet'

De Zweedse en Deense overheden onderzoeken of het mogelijk is om het verbranden van Korans te verbieden. Goede zaak, vindt de islamitische opiniemaker Nourdeen Wildeman. "Moslims hebben gevoel dat ze er individueel weinig aan kunnen doen, dus overheden zijn aan zet", zegt hij in Dit is de Dag.

Moeten koranverbrandingen verboden worden?

Video niet beschikbaar

Korans verbranden is momenteel een soort hype in verschillende Scandinavische landen. Het is bedoeld als protest tegen de islam en wekt felle tegenstand op. Wildeman ergert zich eraan dat mensen doelbewust moslims proberen te kwetsen. "Mensen pakken hetgene wat heel erg belangrijk voor je is en ze doen er doelbewust iets mee wat je kwetst", zegt hij.

Goed recht

Wildeman krijgt tegenstand van cartoonist Ruben Oppenheimer, die van zijn spotprenten ook wel eens hoort dat ze kwetsend zijn. "Ik vind Korans verbranden nogal stupide en kinderachtig, maar het is ieders goed recht om stupide en kinderachtig te zijn", vindt hij. "Ik wil niet dat een overheid zich bemoeit zich religieuze zaken, ik wil niet dat een overheid zich bezighoudt met welke boeken heilig zijn en welke niet."

Hij roept moslims vooral op om weerbaar te zijn: "Als je als overheid verbiedt om iets heiligs te verbranden, dan zeg je: jullie kunnen je niet wapenen, jullie kunnen dit niet van je af laten glijden, jullie kunnen het niet aan." Wildeman vindt de overheid oproepen tot verbieden juist een voorbeeld van weerbaarheid en strijdbaarheid.

Oppenheimer vindt dat het nogal wat uitmaakt wáár je een Koran verbrandt: op de stoep voor een moskee kun je wat hem betreft best het verbranden van het boek verbieden, maar mensen mogen dit thuis gewoon doen.

Wil je meepraten over het onderwerp? Ga naar het interactieve platform DIT.

Een verbod op het verbieden van het verbranden van heilige boeken: goed plan? (9 augustus 2023) - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie