Binnenland
AVROTROS

'Dat een ander heeft besloten dat het leven van mijn zusje moest stoppen, is onverteerbaar'

foto: Novum RegioFotofoto: Novum RegioFoto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dat een ander heeft besloten dat het leven van mijn zusje moest stoppen, is onverteerbaar'

"Het was gewoon een verjaardagsfeestje, waarom neem je daar een mes mee naar toen?", vraagt Mariette van Lith zich nog steeds af. Haar boer Bart werd 5 jaar geleden op 21 jarige leeftijd doodgestoken. Mariette is een van de nabestaanden die haar verhaal doet in de campagne-film 'Uitgaan of naar de les, waarom met een mes?!' van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers Nederland (FNG) en Nadine Foundation. De campagne moet bewustwording bij jongeren creëren, vertelt Jack Keijzer (FNG) bij Stax&Toine.

Besef

In de campagnefilm die Keijzer op scholen wil laten zien, vertellen nabestaanden over de verwoestende impact van de dood als gevolg van een steekpartij. De boodschap aan jongeren is duidelijk. "Besef wat je ouders, grootouders, buren, broertjes en zusjes voor ellende aandoet als je een mes trekt. Levenslang. Maar bedenk ook wat je jezelf aandoet."

Keijzer, die ook leraar is, wil met jongeren in gesprek en ze vragen: waarom draag je een mes, waarom doe je dat? "Soms zijn kinderen nog maar 11 of 12 jaar oud." Dat beeld onderstreept ook misdaadverslaggever Mick van Wely die eveneens aan de film meewerkte. Het gaat om een 'alarmerende stijging van het aantal dodelijke steekincidenten sinds eind 2019'. Vooral in grote steden is het een groot probleem zegt hij. "De jeugd bewapent zich massaal, machetes van 50 cm zijn geen uitzondering."

'Ik was geen zus meer'

Jacqueline Beemsterboer vertelt ook haar verhaal in de film. Haar zusje, Nadine, werd in 2006 op 20-jarige leeftijd door haar ex-vriend doodgestoken. Ze hoopt tot jongeren te kunnen doordringen. Vele levens worden verwoest door steekmoorden, stelt ze. De moord op haar zusje heeft alles veranderd in haar leven, vertelt Jacqueline.

"In het begin kan je het eigelijk niet aan om het te voelen. Je probeert zo goed mogelijk door te gaan, maar ik moest echt een nieuwe identiteit vinden. Ik was ineens geen zus meer." Dat het ging om moord maakte het nog veel complexer. "Dat een ander heeft besloten dat dit leven moest stoppen, dat is veel onverteerbaarder."

Pijn onder ogen zien

Alle pijn en gruwelijke details van de moord heeft ze onder ogen moeten zien en moeten voelen, zegt Jacqueline, dat was noodzakelijk om verder te kunnen. Ook een gesprek met de dader, heeft haar veel gebracht, vertelt ze. "Ik wilde de persoon achter de daad zien en die heb ik kunnen zien. Dat was helend."

Inmiddels kan ze met veel geluk en trots op haar zusje terugkijken, vaak zonder het zwarte randje van haar dood. "Ik voel dat ik weer meer in verbinding sta met haar."

De campagne-film is vanaf 22 februari online te bekijken op www.fngnederland.nl

Stop het mestrekken: maandag start de campagne 'Uitgaan of naar de les, waarom met een mes?!'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie