Binnenland
NOS

Prinses Amalia kiest niet voor Leiden: 'Die band zal echt niet zomaar verdwijnen'

foto: RVDfoto: RVD
  1. Nieuwschevron right
  2. Prinses Amalia kiest niet voor Leiden: 'Die band zal echt niet zomaar verdwijnen'

Prinses Amalia gaat in Amsterdam studeren en breekt daarmee met een eeuwenoude traditie. De Oranjes zijn al verbonden aan de Universiteit Leiden sinds 1575, toen de universiteit werd gesticht door Willem van Oranje. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, Henk te Velde.

De kroonprinses begint komend studiejaar aan de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics op de Universiteit van Amsterdam. Ze gaat ook op kamers in de hoofdstad en zal dus meer in het openbaar te zien zijn dan het afgelopen jaar. In haar tussenjaar heeft de Prinses van Oranje gereisd en stages gelopen in binnen- en buitenland.

"Die band met Leiden zal echt niet zomaar verdwijnen hierdoor", verzekert Te Velde. "Het is allereerst een persoonlijke keuze en laten we niet vergeten dat ze ook gewoon naar het buitenland had kunnen gaan."

'Nooit helemaal normaal'

"In de loop van de geschiedenis zie je dat het studentenleven van de kroonprins of -prinses steeds een klein beetje normaler wordt, maar dat lukt nooit helemaal. Je kunt in een studentenhuis gaan wonen, maar dan is toch de kamer naast die van jou het hoofdkwartier van de beveiliging. En als je een klas hebt waar de aanstaande koning of koningin in zit, dat doet iets met de rest van de klas. Helemaal gewoon zal het niet worden", stelt Te Velde.

Het verhaal gaat dat Te Velde de keuze van Amalia heeft beïnvloed: "Een jaar of dertien geleden kwam koningin Beatrix een plaquette onthullen. Voor die gelegenheid mocht ik een lezing houden in de aula van de universiteit. Het ging over standbeelden, daar had ik me flink op voorbereid. Daarin citeerde ik Martin Bril: het was een mooie zomerse dag op het plein in Den Haag en op het standbeeld van Willem van Oranje zat een duif te poepen. Na afloop begreep ik dat mijn toon niet helemaal deftig genoeg was voor een aantal van de orangisten in de zaal. Beatrix verzekerde mij zelf dat ze het een mooi verhaal vond, maar wat bedaagde mannen zeiden dat de aanstaande koningin nu vast niet in Leiden zal komen studeren."

Privéaangelegenheid

Amalia had eerder al gezegd dat ze alleen in Leiden zou gaan studeren als ze het zelf wilde en niet vanwege de traditie. De studie wordt gezien als een privéaangelegenheid, zegt de RVD. Amalia wil waar mogelijk ook haar publieke rol blijven vervullen. Zo zal ze in september voor het eerst aanwezig zijn op Prinsjesdag.

oog amalia

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie