Binnenland
BNNVARA

Reptielen plat gewalst door mountainbikers

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Reptielen plat gewalst door mountainbikers

Binnen vier en een halve maand meer dan veertig dode reptielen. Dat is de tol die de mountainbikeroute dwars door Nationaal Park Sallandse Heuvelrug eist. Maar met een simpele wegomlegging kan dit aantal slachtoffers omlaag gebracht worden. Dat vertelt onderzoeker Anton van Beek in Vroege Vogels.

Mountainbikers rijden reptielen plat

Van 9 mei tot en met 19 september 2018 bracht Anton van Beek een bezoek aan vier locaties binnen het park. Allemaal plekken waar de mountainbikeroute door de heide loopt. En dat is juist het leefgebied van het symbool van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug: de zandhagedis.

Steeds drukkere route verleggen

Daarom moet een deel van de route worden verlegd, zodat er niet meer slachtoffers vallen, vindt Anton van Beek, van natuurmuseum Holterberg en reptielenteller bij Ravon. Volgens Anton van Beek werken de smalle, kuilvormige en zanderige fietspaden namelijk als een magneet op koudbloedige dieren als de zandhagedis, de levendbarende hagedis en de hazelworm.

De mountainbikeroute wordt steeds vaker bezocht en hierdoor worden steeds meer dieren aangereden of doodgereden. Anton van Beek heeft zijn bevindingen naar de Provincie Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gestuurd en gevraagd om maatregelen.

Zandplekken zijn de oplossing

Door zandplekken aan te leggen waar de hagedissen in het voorjaar in alle rust kunnen opwarmen, eitjes leggen en jongen krijgen, probeert Staatsbosbeheer de reptielen te beschermen. Paden afsluiten in de periode dat de reptielen veelvuldig op de paden zitten is dan ook een van de maatregelen die worden onderzocht.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie