Binnenland
NOS

Doorbraak in Brussel, volgende fase brexit-onderhandelingen kan beginnen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Doorbraak in Brussel, volgende fase brexit-onderhandelingen kan beginnen

De EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een eerste grote akkoord bereikt over de brexit. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie maakte op een persconferentie bekend dat genoeg vooruitgang is geboekt om aan een volgende fase in de brexit-onderhandelingen te beginnen.

Zachte Brexit?

Onverwachts ligt er vandaag een eerste Brexit-deal op tafel. Het zorgt voor opluchting in Europa omdat de onderhandelingen niet zijn vastgelopen, maar vanuit het Verenigd Koninkrijk klinkt ook ongenoegen. Britse voorstanders van vertrek uit de EU vinden dat premier May het land verraadt, omdat de scheidingspapieren nu rieken naar een zachte Brexit. Vanavond in Bureau Buitenland meer context over de laatste ontwikkelingen. Te gast is de Britse Gareth Davies, hoogleraar Europees recht aan de Vrije Universiteit.

Zijn kabinetschef Martin Selmayr publiceerde al tijdens een ontbijtsessie met de Britse premier May een foto van een schoorsteen waar witte rook uitkomt, waaruit bleek dat de doorbraak een feit was.

Ze zijn het in grote lijnen eens over drie punten: de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en Britse burgers in de EU en de rekening die de Brits regering bij vertrek uit de EU moet betalen.

Het akkoord betekent dat de EU-leiders op hun top volgende week toestemming kunnen geven voor een volgende fase van brexit-onderhandelingen.

Juncker: "Ik zal hier altijd treurig over zijn. We zullen vrienden blijven."

Over het punt van de grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland is tot diep in de nacht onderhandeld tussen premier May en Arlene Foster van de DUP, de Noord-Ierse partij waarvan May afhankelijk is.

Er moet een vorm van grenscontrole komen tussen Noord-Ierland en Ierland, onder meer om importtarieven te kunnen heffen, maar de grens tussen Noord-Ierland en Ierland moet ook grotendeels open blijven. De DUP weigerde mee te werken aan een oplossing waarbij Noord-Ierland bij de brexit een speciale status krijgt.

Foster zei tegen Sky News dat zij de garantie heeft gekregen dat het hele Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt en dat er geen speciale status voor Noord-Ierland komt, waar eerder deze week nog sprake van was. "We verlaten de interne markt", zei Foster. Zij had graag nog verder onderhandeld met May om sommige zaken aan te scherpen, maar door tijdnood brak May de gesprekken af om vanochtend in Brussel commissie-voorzitter Juncker en de Europese president Tusk te ontmoeten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Juncker zei dat de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk beschermd worden. Ze houden hun rechten om daar te leven, werken en studeren. Omgekeerd geldt dit ook voor burgers van het Verenigd Koninkrijk in de EU. "Voor ons stonden de belangen van de burgers voorop. Vandaag geven wij die burgers hun zekerheid terug."

Ster advertentie
Ster advertentie