Binnenland

Verslag uit Miami: 'Hier weten ze: nu zijn wij aan de beurt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verslag uit Miami: 'Hier weten ze: nu zijn wij aan de beurt'

[NOS - RAD1] Redacteur Ryan Hermelijn van de NOS is in Miami. Hij doet verslag van wat hij ziet in de stad. "Lege schappen, lege straten en lege stranden. De swingende miljoenenstad Miami oogt verlaten en nerveus. Wachtend op het 'monster' Irma dat al een spoor van vernieling trok over het Caribisch gebied. Hier weten ze: nu zijn wij aan de beurt."

"Op Ocean Drive in Miami Beach waar normaal gesproken busladingen vol toeristen worden afgezet, is het nu stil. De beroemde Art Deco hotels zijn dichtgetimmerd en de hagelwitte stranden zijn vrijwel leeg. Omdat deze wijk pal aan het water ligt, is Miami Beach als een van de eerste gebieden ontruimd."

"De meeste hotelgasten en bewoners zijn naar het noorden gevlucht of in schuilkelders ondergebracht, maar eigenaar David Wallack van Mango's Tropical Café is nog druk bezig om zijn nachtclub 'hurricaneproof' te maken. Hij wijst op de dichtgetimmerde ramen. Op de planken heeft hij de namen geschreven van alle orkanen die de club heeft doorstaan. 'Eerst kwam Andrew, daarna Erin, Floyd, Francis, Katrina, Wilma, Matthew en nu Irma. Orkaan José zit daar vlak achter en daarna krijgen we er misschien nog een. Dit is ongekend.'"

Volgens Hermeleijn is het voor de achterblijvers een race tegen de klok om eten en drinken in te slaan. "De weinige supermarkten die nog open zijn, hebben basisbehoeften als brood en water allang niet meer in de schappen liggen. En ook benzine is nauwelijks meer te krijgen."

Ironisch genoeg rijden er volgens hem sommige mensen urenlang rond om hun tank te vullen. "Ze sluiten aan in de lange rijen voor de tankstations en nét als ze aan de beurt zijn, blijkt de brandstof op. Op hoop van zegen door naar de volgende."

Sint-Maarten

Sint-Maarten maakt zich ook op voor de komst van de volgende orkaan, Jose, die inmiddels in de op een-na-hoogste categorie 4 valt. Rond middernacht trekt Jose langs Sint-Maarten, waar de ravage nog steeds groot is.

Correspondent Dick Drayer lag de laatste dagen met het marineschip Zijner Majesteit De Zeeland voor de kust van Sint-Maarten. Hij deed ook verslag van de situatie op eiland. Maar inmiddels heeft De Zeeland - vanwege de komst van Jose -de wateren van Sint-Maarten verlaten.

"We konden er echt niet blijven. De communicatie is al heel slecht. Tijdens de orkaan is ie helemaal afwezig en dan kunnen we journalistiek helemaal niks uitrichten. Zo kunnen we wel informatie richting Nederland krijgen." De orkaan komt om middernacht Nederlandse tijd langs en zal naar verwachting een uur of zeven duren. "Daarna varen we weer terug." Intussen houdt de correspondent wel contact met de legereenheden, via satellietcommunicatie.

In het politieke programma Kamerbreed laakte senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol de kritiek op de hulpverlening door Nederland op Sint-Maarten. "Het stoort me dat iedereen zegt dat er onvoldoende is gedaan van tevoren. Ga nou niet meteen lopen zeuren.” De voorzitter van de Eerste Kamer prees in het radioprogramma de inzet van mariniers door Nederland en alles wat er wordt gedaan om Sint-Maarten te helpen na de allesverwoestende orkaan Irma.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rode Kruis

Merlijn Stoffels van het Rode Kruis vertelde voor NPO Radio 1 over een hulpdienst die in Sint-Maarten is aangekomen. "Vanuit Schiphol zijn veel goederen voor noodhulp onderweg. Op Sint-Maarten zelf wordt nu al geinventariseerd wat er nodig is en waar dat het beste uitgedeeld kan worden en aan wie." De uitdaging is volgens hem wanneer die goederen naar de eilanden kunnen worden gebracht. "We hebben goede hoop dat dit gaat lukken, misschien niet in de hoeveelheden die we zouden willen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie