Binnenland
NTRPowNed

Nergens zijn de scheidslijnen tussen arm en rijk zo zichtbaar als in het zuiden van Limburg

foto: ANP - Heerlen
  1. Nieuwschevron right
  2. Nergens zijn de scheidslijnen tussen arm en rijk zo zichtbaar als in het zuiden van Limburg

Wie in Heerlen-Noord geboren is, heeft zes à zeven jaar korter te leven dan iemand in Heerlen-Zuid. "Als je als kind in een van deze wijken geboren wordt, ga je jaren eerder dood dan drie kilometer verderop in een rijke buurt aan de zuidkant. Daar kan ik met mijn verstand niet bij", zegt kwartiermaker Ron Meijer, zelf opgegroeid in Heerlen-Noord, in 5 Dagen.

5 Dagen... Heerlen

Werkloosheid en drugsgebruik heeft zijn sporen nagelaten

Nergens in Nederland zijn de scheidslijnen tussen arm en rijk zo zichtbaar als in het zuiden van Limburg. Wie in Heerlen-Noord geboren is, heeft zes à zeven jaar korter te leven dan iemand in Heerlen-Zuid. In Noord betalen ze meer zorgkosten, voelen ze zich onveiliger, roken en drinken meer en hebben meer psychische problemen. Het Rijksprogramma Stedelijke Vernieuwing trekt vijfentwintig jaar uit om de wijk er weer bovenop te helpen.

De oostelijke mijnstreek Heerlen-Noord gaat de komende jaren op de schop. Om de volgende generatie gelijke kansen te bieden, moet het roer om. De wijken Vrieheide de Stack, Heerlerheide, Hoensbroek, Eikenderveld en Versilienbosch en GMS zijn na jaren van malaise, alcohol en druggebruik nog altijd het toonbeeld van verloedering.

Heerlen-Noord uit het slop

Kwartiermaker Ron Meijer, zelf opgegroeid in Heerlen-Noord schrok van de cijfers: "Als je als kind in een van deze wijken geboren wordt, word je vijftien jaar eerder ongezond en ga je jaren eerder dood dan drie kilometer verderop in een rijke buurt aan de zuidkant. Daar kan ik met mijn verstand niet bij." Met een grondige stedelijke vernieuwing hoopt Meijer Heerlen-Noord er weer uit het slop te trekken. Een integrale aanpak van woningverbetering, een laagdrempeligere gezondheid en beter onderwijs moet ertoe leiden dat de kansenongelijkheid afneemt.

5 Dagen spreekt met de mensen uit de wijk over hoe zij de situatie in de wijk ervaren. Zo leeft Rowena Claus als alleenstaande moeder met haar twee kinderen in een woning vol schimmel. Ze huurt van een huisjesmelker die haar klachten nog nooit serieus genomen heeft. Rowena: "Nu het water in de meterkast staat, begint het ook nog gevaarlijk te worden."

Initiatieven voor de buurt

Opa, dochter en kleinzoon van der Heijden wonen in dezelfde straat. Het mijnwerkersverleden en het verlies van trots, werken door in de opeenvolgende generaties. Maar er gebeuren ook mooie dingen. Dankzij de buurttuinen ontstaat er meer sociale samenhang en jonge kunstenaars knappen met street art-projecten de grauwe flats op.

Rapper Doekie hoopt met zijn teksten jongeren te waarschuwen voor het snelle geld en pastoor Johannes Janssen organiseert maaltijden waarbij mensen met elkaar koken. "Mensen voelen zich vaak een slachtoffer en in de steek gelaten door Den Haag, maar ze moeten weer trots worden en kijken wat ze zelf kunnen doen", aldus pastoor Janssen.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie