Binnenland
NTRPowNed

Olst heeft de grootste op earthships gebaseerde woningwijk van Europa

foto: Strobouw Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Olst heeft de grootste op earthships gebaseerde woningwijk van Europa

In Olst staan 23 aardehuizen met daarin rond de 75 bewoners. Een earthship is een relatief nieuwe vorm van een 'aardehuis': een autonoom gebouw gemaakt van afval, autobanden en aarde. 5 dagen spreekt met bewoners en omwonenden van deze unieke wijk: over het idee, de uitvoering, de praktische bezwaren, de voordelen en hoe het is om zelfvoorzienend te leven.

5 Dagen... - 16 May 2022, 20:00 - 20:30

Aardehuizen

De aardehuizen in Olst zijn geïnspireerd op earthships van architect Michael Reynolds. Een earthship (aardeschip) is een relatief nieuwe vorm van een 'aardehuis', het is een autonoom gebouw gemaakt van afgedankte autobanden volgestampt met aarde, meestal geschikt in U- of hoefijzervormige modules.

Afval - waar mogelijk - en lokale bouwmaterialen - zo veel mogelijk - zijn bepalend in de bouw net als het gebruik van oude autobanden met aangestampt zand in de lemen muren. Hier en daar heeft het concept wel een Nederlandse vertaling gekregen, omdat het Nederlandse klimaat heel anders is dan het klimaat in Nieuw Mexico, waar de bouwstijl haar oorsprong vindt.

Een earthship is ontworpen om zelfvoorzienend te zijn. De eerste earthships dateren van veertig jaar geleden en zijn uitvoerig getest in gebruik. Ook in Olst is er gebouwd met oude autobanden. De huizen zijn tussen de 75 m2 en 150 m2. De wijk bestaat uit twintig koophuizen en drie huurhuizen.

Fietstunnel in Olst

In het hoofdpijndossier onderzoekt verslaggever Rens Turk de verkeersveiligheid in Olst. De gemeente wil die veiligheid verbeteren met onder meer een fietstunnel. Bewoners hebben op hun beurt andere plannen. Ze maakten bezwaar tegen de tunnel en stapten ermee naar de Raad Van State. Terwijl de bezwaarmakers wachten op de uitspraak van de hoogste bestuursrechter van Nederland, bouwt de gemeente verder aan de geplande tunnel.

foto: ANP

Muren gemaakt van afgedankte autobanden volgestampt met aarde

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie