Cultuur & Media

Musical over mijnen Limburg legt link met Gronings gasdrama
EONOS

foto: Roy Beusker
  1. Nieuwschevron right
  2. Musical over mijnen Limburg legt link met Gronings gasdrama

Veel mensen kennen het nog wel van vroeger: de iconische tv-serie Dagboek van een herdershond, over een kapelaan in Zuid-Limburg. Vijftig jaar na dato wordt het verhaal opnieuw verteld, maar dan als musical. Toch zit er veel meer achter dan entertainment, vertelt producent Albert Verlinde: "Het gaat over het drama van de provincie Limburg", vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Dagboek van een Herdershond is terug als spektakelmusical in Maastricht

In de musical staat, net als in de tv-serie, het mijnbouwverleden van Limburg centraal. De musical speelt in 1914, toen de mijnen opengingen. Jongens gingen werken als koempels, met alle gevolgen voor de gezondheid van dien. "Een tijd van misstanden en stoflongen", vertelt Verlinde, die zelf Limburgse roots heeft.

"Die mijnen zijn halverwege de jaren ’70 gestopt, die zijn dichtgegooid, en het wordt net gedaan alsof het niet bestaan heeft. Ik dacht: dit verhaal móet verteld worden." Verlinde vergelijkt het lot van Zuid-Limburg met dat van Groningen: "Na vijftig jaar gingen de Hollanders weer weg en zeiden ze: dankjewel voor de grondstoffen!"

Ook hoofdrolspeelster Nandi van Beurden ziet het verhaal breder: "Het gaat over een maatschappij waarin de dynamiek verandert. Dat kun je over Limburg zeggen, over Groningen, maar ook over de coronatijd." Ze speelt de rol van Miete, die verliefd wordt op de kapelaan. Het katholieke geloof, dat het leve van veel Limburgers in die tijd tekende, speelt ook een grote rol in de musical.

Maastricht

Zo’n verhaal over Limburg moet eigenlijk ook in Limburg worden gespeeld. De komende tijd is de musical alleen maar te zien in de evenementenhal MECC in Maastricht. Deze locatie is ook praktisch, vertellen Van Beurden en Verlinde: het podium is maar liefst vijftig meter breed, er loopt een hele fanfare overheen en er zitten zelfs auto en een levend paard in.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie