Podcast

Meer aanmeldingen bij Limburgse verslavingsinstelling tijdens corona

  1. Nieuwschevron right
  2. Meer aanmeldingen bij Limburgse verslavingsinstelling tijdens corona

In de Limburgse verslavingszorg Vincent van Gogh kwamen meer aanmeldingen binnen dan vóór corona. Nadine volgt een behandeling voor haar cocaïneverslaving en kan zich goed voorstellen hoe juist de coronatijd een extra moeilijke periode is voor mensen die kampen met verslaving. "Eenzaamheid is voor mij een groot punt om terug in de verslaving te raken", zegt ze in de podcast De Psychische Pandemie (KRO-NCRV).

Luister naar deel 4 van De Psychische Pandmie over verslaving en corona

Toename gedragsverslaving

Hoewel landelijke cijfers ontbreken zegt GZ-behandelaar Frenk Vertommen dat hij van verschillende collega’s gehoord heeft dat er meer aanmeldingen binnenkomen van jongeren met gedragsverslaving. "Voor jongeren die niet naar school of naar buiten mogen wordt het mobieltje waarop je kunt gokken of porno kijken wel heel gemakkelijk. Zo slaat de gewoonte gemakkelijk om in een verslaving", zegt hij.

Ook sommige verdovende middelen werden tijdens de pandemie populairder. Het gebruik van partydrug XTC nam af, terwijl middelengebruik van alchohol, wiet, lachgas en GHB, juist toenam.

Coronamaatregelen en verslavingszorg

Ook voor mensen die al in behandeling zijn, zijn de afgelopen twee jaar vol maatregelen extra uitdagend geweest. Sommige behandelingen konden niet meer plaatsvinden en dat staat herstel in de weg, ondervond ook Nadine die een deel van de gesprekken met haar therapeut online voerden. “Wij verslaafden zijn erg goed in dingen verstoppen en manipuleren. De behandeling op afstand is niks voor mij. Ik kan veel dingen naast het scherm doen en zo de verslaving in stand houden.”

'Alsof de resetknop is ingeduwd'

Inmiddels gaat het goed met Nadine. Haar grootste motivatie voor herstel zijn haar twee kinderen. "Daar doe ik het allemaal voor." Nu de verslaving op de achtergrond begint te raken begint het leven zelfs leuk te worden. "Het is alsof ik op een reset knop geduwd heb en begrijp wat het leven inhoudt."

Gerelateerde podcast

De Psychische Pandemie

De Psychische Pandemie

Ster advertentie
Ster advertentie