Binnenland
BNNVARA

Ongelijkheid blijft heersen in het Nederlandse onderwijs

  1. Nieuwschevron right
  2. Ongelijkheid blijft heersen in het Nederlandse onderwijs

De onderwijsinspectie presenteert vandaag het rapport ‘de Staat van het Onderwijs’. Krijgen alle kinderen in Nederland dezelfde kansen? Onderzoeker bij het Kohnstamm Instituut Eke Krijnen deelt bij Vroeg! haar kennis en vertelt meer over de staat van het onderwijs.

“Vorig jaar liet dit rapport zien wie er last heeft gehad van de coronacrisis en dat dit niet eerlijk verdeeld is over de groepen in de samenleving”, legt Krijnen uit. Kinderen van laagopgeleide ouders of kinderen van ouders met een migratieachtergrond hebben veel meer te lijden gehad door het sluiten van de scholen. Krijnen is erg benieuwd of die lijn zich dit jaar voortzet en vraagt zich ook af hoe de adviezen na de Cito toets zullen uitvallen, omdat die in 2020 niet afgenomen is.

Kansenongelijkheid

“Wat er gebeurt als je praat over kansenongelijkheid, is dat er gekeken wordt wat er is die groepen dat ze niet goed meekomen. Wat er gebeurt is een soort victim blaming, omdat de schuld of oorzaak vaak wordt neergelegd bij de groepen die eronder te lijden hebben.” Krijnen vindt dat dit omgedraaid moet worden: “wat is er mis met het onderwijs dat het bepaalde groepen niet goed bedient?”

Vorig jaar kwam uit het rapport dat de coronacrisis de ongelijkheid niet heeft bevorderd en Krijnen verwacht deze lijn nu nog steeds terug te zien. Krijnen wil verder kijken dan de oorzaken voor de ongelijkheid, namelijk “wat zit er in ons systeem hoe het komt dat we sommige groepen niet goed bedienen.” Zo worden kinderen van bepaalde achtergronden onterecht lager ingeschat door bepaalde stereotypen. Krijnen haalt het voorbeeld aan van meertalige kinderen. Het wordt volgens haar namelijk niet gezien als iets wat kinderen verrijkt als ze al vloeiend Turks spreken en daarnaast ook Nederlands leren, maar dat er wordt gedacht dat ze dan een taalachterstand hebben.

'Het is een onrechtvaardigheid die we moeten oplossen'

Er wordt momenteel enorm hard gewerkt in het onderwijs om de achterstanden door de coronacrisis weg te werken. Wat echter heel lastig is, is dat het onderwijs kampt met een groot lerarentekort. Dus hoewel de overheid een groot budget beschikbaar heeft gemaakt, is er niet voldoende personeel om het aan te besteden. “Het onderwijs heeft nog steeds last van de klappen die het gehad heeft door de crisis.”

Er gaan in het Nederlandse onderwijs ook heel veel dingen heel erg goed, “maar ik denk dat het heel zorgelijk is dat er zulke grote verschillen tussen groepen zijn”, aldus Krijnen. “Het is een onrechtvaardigheid die we moeten oplossen.”

Het hele gesprek luister je terug in de podcast.

Vroeg! - De staat van het Nederlandse onderwijs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie