Naar homepage
Binnenland

Waar ligt het lawaaiigste stiltegebied van Nederland?
BNNVARA

foto: NEFOMfoto: NEFOM
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar ligt het lawaaiigste stiltegebied van Nederland?

In de Krimpenerwaard ligt een stiltegebied, maar de stilte wordt hier regelmatig verstoord door het gedreun van motoren en andere voertuigen. Volgens Tony Hardenberg van NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen) is de rust hier ver te zoeken en hij vertelt in Vroege Vogels dat dit het geval is in heel veel Nederlandse stiltegebieden.

Stilte wordt schaarser

Uit een onlangs gehouden enquête van de Volkskrant blijkt dat stiltegebieden niet alleen schaarser worden, ze worden ook lawaaiiger. Voor voorzitter Tony Hardenberg is het aanleiding om een verkiezing uit te schrijven: Het lawaaiigste stiltegebied van Nederland. De aftrap van deze verkiezing was in de uitzending van Vroege Vogels.

Onlangs is het Dwingelderveld in Drenthe uitgeroepen is tot de 'stilste plek' in Nederland. Maar waarom kennen we niet het 'Lawaaiigste stiltegebied van Nederland'? De NEFOM gaat hiervoor nu een verkiezing houden.

Definitie van een stiltegebied

Nederland kent meer dan 100 stiltegebieden. Het woord 'stilte' betekent hierbij niet dat het er helemaal stil is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. Gebiedseigen geluiden, zoals die van de landbouw, zijn hiervan uitgezonderd. Onder 'stil' worden geluiden verstaan die tussen de 35 en 40 decibel liggen.

Maar de praktijk is vaak anders. Niet alleen worden de normen vaak overschreden, zoals in de Krimpenerwaard, het stiltegebied waar Tony Hardenberg woont. Provincies blijken er ook verschillende normen op na te houden. Deze normen zijn 'streefwaarden' en er wordt alleen actie ondernomen bij meldingen en klachten.

En dat gebeurt vaak! Reden genoeg voor Hardenberg om NEFOM op te richten, een federatie die iets wil doen tegen al dat omgevingslawaai. Sinds de oprichting in juli hebben zich al 53 lokale actiegroepen aangemeld uit het hele land.

Verkiezing 'Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland'

NEFOM roept nu al haar leden en anderen die in of bij een druk stiltegebied wonen om hun gebied te nomineren voor het 'Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland'.

Vermeld het volgende bij je nominatie:

  • Naam van het stiltegebied
  • Gemeente en provincie waar dit stiltegebied onder valt
  • Beschrijving van de herriemakers die de stilte verstoren, in maximaal 500 woorden
  • Kort advies over de manier waarop de stilte weer teruggebracht kan worden
  • Lees hier hoe je een stiltegebied kan nomineren

De inschrijving sluit op maandag 18 januari 23.00 uur. Een jury van de NEFOM zal een winnaar aanwijzen.


Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie