Binnenland

Het jaar van de politieke vlog

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Het jaar van de politieke vlog

De verkiezingen en de formatie domineerden vanzelfsprekend het nieuws van 2017. De parlementaire verslaggevers van Nederland deden verslag en vonden dit jaar een nieuwe vorm: de vlog. Ongekend populair was de Formatievlog van NOS-verslaggevers Xander van der Wulp, Joost Vullings en Vincent Rietbergen. De laatstgenoemde twee schuiven aan bij Het Geluid van 2017.

De stap naar vloggen werd door de kinderen van Joost Vullings met open armen ontvangen. "Beroepen van ouders zijn natuurlijk altijd vaag voor kinderen. Maar als je kan zeggen: mijn vader is vlogger, dan snapt iedereen wat je bedoelt." Toch was er nog wel wat kritiek van de jonge kijkers. "Sommige grapjes vinden ze wel een beetje suf. Eigenlijk allemaal", vertelt Vullings.

Formatievlog

Het idee voor de vlog ontstond bij Vincent Rietbergen, die tijdens de verkiezingscampagne elke ochtend met Van der Wulp een lijsttrekker ontving voor de NOS. "Het leek me leuk om daarbij achter de schermen te filmen. Ik was er met Xander en toen kwamen we er achter dat Joost er ook elke ochtend was. Zo ontstond het", aldus Rietbergen. De eerste vlog werd gedraaid rondom een interview met 50Plus-lijsttrekker Henk Krol. "Op TV laten we alleen het perfecte plaatje zien, maar dat is natuurlijk niet hoe het echt gaat. We laten nu ook het gedoe er omheen zien", zegt Rietbergen. Er bleek veel gedoe te zijn: inmiddels staat de teller op 30 vlogs.

'Politiek boos'

Een vlogmoment dat is blijven hangen was er één met Mark Rutte, net na het stranden van de tweede formatiepoging met GroenLinks. "Hij was boos en teleurgesteld, maar nam toch de tijd om op de foto te gaan met twee vrouwen, met een grote glimlach. Je ziet op beeld dat hij daarna weer even terug moet schakelen", vertelt Rietbergen. Joost Vullings heeft daar nog een term voor. "Ze zijn dan ‘politiek boos'. Als de camera’s draaien moeten ze ineens heel serieus doen."

Ondanks dat het buiten de 'officiële' camera's snel gezellig wordt, wat nu in de vlogs te zien was, doet dat volgens de vloggers niet af aan kritische momenten. "Het is gezellig onder elkaar, maar dat wil niet zeggen dat we minder kritisch zijn als er heftige politieke dingen gebeuren", zegt Rietbergen. Joost Vullings voegt daar nog aan toe: "Je kan zeggen: het is klef. Maar de vlog is veel minder intimiderend dan een grote NOS-camera. Daardoor zijn politici veel meer zichzelf."

Populaire politieke vlogs tijdens kabinetsformatie

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie