Binnenland
KRO-NCRV

Tips en verhalen voor kinderen van gescheiden ouders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips en verhalen voor kinderen van gescheiden ouders

Waar lopen kinderen zoal tegenaan wanneer hun ouders uit elkaar gaan? Kindertherapeut Marsha Pinedo schreef Je hoeft het niet alleen te doen, een boek met tips en verhalen die kinderen door de problematiek van scheidende ouders loodst.

Jaarlijks komen er 86 000 kinderen bij waarvan de ouders gaan scheiden. Dit zijn alleen nog maar de kinderen van getrouwde stellen. Wanneer ouders uit elkaar gaan, verandert er veel in het leven van een kind. “Vaak moet je verhuizen, soms krijg je een nieuwe school of er komt een nieuwe partner bij. Alles is nieuw er is waarschijnlijk minder geld te besteden.”

Pinedo houdt zich al twintig jaar met dit onderwerp bezig en richtte de stichting Villa Pinedo op. Hier kunnen kinderen zich aanmelden voor een (ervarings-)buddy die hen door deze moeilijke tijd helpt.

Tips voor kinderen

Het boek is een soort buddy in boekvorm. Hierin delen kinderen ervaring over de scheiding van hun ouders en er staan tips in van kinderen die het eerder meemaakte. “Bijvoorbeeld wat je kunt doen als je mama heel erg mist”, zegt Pinedo. “Een van de kinderen nam een T-shirt met haar geur mee om daar dan in te slapen.”

Ontmoeting nieuwe partner

Ook staan voorbeelden hoe je in gesprek kan gaan met je ouders of hoe je om kunt gaan met de spannende ontmoeting van een eventuele nieuwe partner.

“Het is niet alleen maar ellende”, aldus Pinedo. “Het boek beschrijft ook hoe je ermee om kunt gaan. Met 80 procent van de kinderen gaat het na 2 jaar namelijk best wel weer goed.”

In de voorbije twintig jaar dat Pinedo zich met dit ontwerp heeft beziggehouden, is er veel ten goede veranderd. “Kinderen zijn veel meer in de aandacht komen te staan. Daar werd vroeger nauwelijks rekening mee gehouden.”

Preventie

Volgens Pinedo is er nog wel winst te behalen. Zo zou er gedaan kunnen worden aan preventie. Haar stichting geeft workshops aan ouders die zich in een complexe echtscheiding bevinden. “Dit gebeurt op het moment dat het eigenlijk al uit de hand gelopen is.”

Ze start nu met een pilot waarbij ouders in een vroeger stadium voorlichting krijgen van twee jongeren die vertellen hoe zij de scheiding van hun ouders hebben ervaren op het moment dat het gebeurde. Zo kan veel gedrag dat kinderen schaadt, voorkomen worden denkt ze. “Het zou mooi zijn als we dit over heel Nederland kunnen doen.”

Marsha Pinedo over de Dag van het gescheiden kind

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie