Binnenland
KRO-NCRV

Familierechter wil agent kunnen inzetten bij vechtscheiding

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Familierechter wil agent kunnen inzetten bij vechtscheiding

Bij de aanpak van complexe vechtscheidingen moet er een speciale agent komen die ouders aan de gemaakte regelingen moet houden. Daarvoor pleit familierechter Cees van Leuven in Spraakmakers. "Dat is de laatste kans voordat er strafvervolging komt."

Van Leuven is voorzitter van het Expertteam Ouderverstoting dat komt met adviezen voor minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. Volgens hem worden scheidingen waarbij ouderverstoting plaatsvindt, niet goed herkend en onvoldoende aangepakt.

Bij ouderverstoting verliest het kind na de scheiding een van de ouders. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat één van de ouders zich "eigenaar" voelt van het kind en de ander uitsluit.

Quote

Het verwoest levens

De gevolgen hiervan zijn enorm. "Het verwoest levens", zegt Van Leuven. Het Expertteam sprak met kinderen en volwassenen die met ouderverstoting te maken hebben gehad. Zij zijn op latere leeftijd minder goed in staat relaties aan te gaan en hebben hier vaak nog jaren therapie voor. "Ik heb vrouwen gesproken die op latere leeftijd zelf twijfelen om aan kinderen te beginnen."

Ouders die zelf zijn verstoten, lijden ook. "Ze gaan maatschappelijk helemaal onderuit. Ze verliezen bijvoorbeeld hun baan omdat ze alleen nog maar hier mee bezig zijn." Het zijn nog steeds de vaders die aan het kortste eind trekken bij een scheiding, concludeert Van Leuven.

Scheidingsadviesteams

Een speciaal team van experts uit verschillende disciplines (recherche, psychologie, psychiatrie, rechter) moet complexe scheidingen beter laten verlopen. Zij doen allen vanuit hun eigen vakgebied onderzoek naar wat er precies gebeurd is. Het uitgangspunt is gelijkwaardigheid.

Ze bieden hulp, stellen afspraken op en op basis daarvan doet een rechter uitspraken. Als een ouder zich niet houdt aan wat de rechter heeft beslist, dan kan er als uiterst middel een speciale agent in burger worden ingezet. "Deze gaat naar de ouder toe en waarschuwt dat dit de laatste kans is voordat er overgegaan wordt op strafvervolging."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Leuven denkt dat door de inzet van een speciaal team er op een gestructureerde manier kan worden gewerkt. Dat moet ook voorkomen dat bepaalde hulpverleners en instanties "tegen elkaar in" gaan werken. Het ministerie laat in een reactie weten de adviezen van het Expertteam verder te willen vormgeven.

Systeem moet op de schop om complexe scheidingen aan te pakken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie