Binnenland

Michael P. krijgt 28 jaar en tbs voor verkrachten en doden Anne Faber

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Michael P. krijgt 28 jaar en tbs voor verkrachten en doden Anne Faber

Michael P. is veroordeeld tot 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber. Ook moet hij de familie een schadevergoeding betalen van bij elkaar ruim 56.000 euro.

De rechter in Utrecht sprak van buitenproportioneel geweld en uitzonderlijke gewetenloosheid. "Haar angst en pijn moeten vreselijk zijn geweest." De rechtbank noemt de verklaringen van P. berekenend en onoprecht. Hij is ook veroordeeld voor het mishandelen van vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum.

De straf is gelijk aan de eis van het OM.

Anne Faber raakte vermist op 29 september vorig jaar, tijdens een rondje fietsen vanuit Utrecht. Een uitgebreide zoekoperatie volgde. Op 9 oktober werd in de psychiatrische kliniek in Den Dolder Michael P. opgepakt, waar hij werd behandeld na de verkrachting van twee meisjes in 2010. Drie dagen daarna werd eindelijk haar lichaam gevonden, bijna twee weken na de vermissing.

'Weerzinwekkende feiten'

P. bedreigde Anne Faber met een mes en dwong haar een bospad in te lopen. Daarna is ze verkracht, mishandeld, gekneveld en uiteindelijk gedood op de voormalige vliegbasis Soesterberg. De officier van justitie sprak vorige maand in het proces van "ronduit weerzinwekkende feiten" en "een horrorscenario voor elke vrouw". "De angst die ze heeft moeten gevoeld, tart elke verbeelding."Hoewel er voor justitie wel aanwijzingen voor zijn, achtte het OM moord niet bewezen. Wel is een levenslange eis overwogen, maar dat kan niet in combinatie met tbs met dwangverpleging. Bij levenslang zou P. na 25 jaar vrij kunnen komen en dat is volgens het OM "volstrekt onverantwoord".

De ouders van Anne Faber kwamen vorige maand in het proces ook zelf aan het woord. De vader zei toen dat geen enkele straf rechtvaardiging biedt.

Ster advertentie
Ster advertentie