Binnenland
BNNVARA

Oekraïense studenten in Nederland moeten collegegeld weer zelf betalen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense studenten in Nederland moeten collegegeld weer zelf betalen

Oekraïense studenten kregen korting op het collegegeld aan Nederlandse universiteiten en hogescholen. Maar vanaf dit studiejaar moeten zij de duizenden euro's aan collegegeld zélf betalen. Zij vallen dit studiejaar namelijk onder de normale regeling van studenten buiten Europa. "Niet-Europese studenten gaan het viervoudige betalen dan wat zij zouden betalen als zij als Nederlander gezien zouden worden", vertelt Arend Hardorff, bestuurslid van de Haagse Hogeschool in De Nieuws BV.

Oekraïense studenten betalen dit jaar duizenden euro's aan collegegeld

Video niet beschikbaar

Nederlandse studenten en studenten uit Europa betalen een wettelijk vastgesteld bedrag van 2.314 euro. "Wanneer je daar géén recht op hebt, net als heel veel andere internationale studenten, betaal je het instellingstarief. Dat zijn de werkelijke kosten van het onderwijs", vertelt Hardorff. Voor de meeste studies ligt dat rond de tienduizend euro, stelt hij.

Gevolgen

Volgens Hardorff zijn de gevolgen voor de studenten voelbaar: "Dit zijn mensen die vorig jaar of in de loop van afgelopen jaar naar Nederland zijn gekomen en proberen hier iets op te bouwen. Bovendien benadrukt hij de uitdagingen waarmee de studenten geconfronteerd worden: "Je wil niet dat hun leven stil komt te staan. De kosten zullen voor veel Oekraïners bepalen of ze wél of niét kunnen gaan studeren."

Haagse Hogeschool betaalt wél

Sommige universiteiten en hogescholen in Nederland kiezen ervoor om het collegegeld van de Oekraïense studenten wél te betalen. Zo ook de Haagse Hogeschool. "Wij hebben de traditie om te werken aan rechtvaardigheid en inclusie. Het was geen makkelijke afweging," vertelt Hardorff. Want: wat is eerlijk? Er zijn namelijk ook andere internationale studenten of vluchtelingen die willen studeren.

De kosten voor de Haagse Hogeschool zullen hoog zijn, zij hebben rond de 200 Oekraïense studenten die dit studiejaar zijn begonnen. Daarom hoopt Hardorff dat de politiek een afweging zal maken in de kwestie collegegeld voor Oekraïners. Het conflict in Oekraïne zal namelijk niet snel opgelost zijn, denkt Hardoff. "We weten nog niet of we dit de komende jaren kunnen blijven betalen. We zouden dit wel willen, maar weten niet of we dit kunnen", stelt hij.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld diende vandaag opnieuw vragen in over het collegegeld. "Ik zou eigenlijk willen dat er een landelijke regeling komt voor alle studenten uit Oekraïne", zegt Westerveld. Sommige internationale studenten kunnen namelijk de keuze maken om naar Nederland te gaan om te studeren. "Maar deze studenten zijn gevlucht naar Nederland. Ik vind dat wij de taak hebben om te zorgen dat hun leven niet stilstaat en zij gewoon hun opleiding kunnen afmaken", aldus Westerveld.

'Individuele instellingen moeten zélf beslissen'

In juni zei demissionair Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf nog niet van plan te zijn om een algemene regeling in te voeren. Volgens de minister kunnen de scholen zelf beslissen om een uitzondering te maken voor studenten in een bijzondere situatie.

"Ik heb de indruk dat het niet per se de minister zelf is die hier een probleem van maakt, maar het kabinet zelf. Maar toch vind ik het ook echt de taak van de overheid en niet individuele instellingen om ervoor te zorgen dat er een regeling komt", verklaart Westerveld.

Ongelijke situatie

Westerveld denkt dat wanneer individuele instellingen zelf moeten beslissen, dit een aantrekkende werking heeft. "Ik verwacht dat veel Oekraïense studenten zullen kijken: waar is het collegegeld laag? Zij gaan dan daar studeren en de scholen die het 'goede voorbeeld' geven daar ook de portemonnee voor zullen trekken", zegt Westerveld.

Hardorff maakt zich meer zorgen over de ongelijke situatie die gecreëerd kan worden: "Oekraïners wonen verspreid over Nederland. De minister creëert hier onbedoeld ongelijkheid ondanks zijn goede bedoelingen", zegt hij. Op deze manier is er volgens hem geen gelijk 'speelveld'.

Oekraïense studenten in Nederland moeten collegegeld weer zelf betalen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie