Binnenland
KRO-NCRV

Dit is waarom steeds meer mensen kiezen voor tweedehands Sinterklaascadeaus

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom steeds meer mensen kiezen voor tweedehands Sinterklaascadeaus

De kringloopwinkels zijn drukbezocht in de aanloop naar de feestdagen. Veel pakjes in de zak van Sinterklaas en onder de kerstboom zullen daar vandaan komen. "We hebben al zo ontzettend veel spullen, dus laten we die spullen langer gebruiken", zegt Rachel Heijne, directeur van Branchevereniging Kringloopbedrijven, bij Spraakmakers.

Klimaat

Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp en is ook een thema tijdens de feestdagen, aldus Heijne. "Het wordt steeds beter bekend hoeveel invloed al die nieuwe producten hebben", vertelt de directeur van BKN. De toename in tweedehands cadeaus heeft een aantal redenen. "Deels financieel, maar ook jonge mensen die zich bewust zijn van het klimaat. Maar ook mensen die op zoek zijn naar unieke spullen."

Ook meer reguliere winkels zetten in op tweedehands. "Steeds meer winkels die daarmee een boterham verdienen en een hipper segment aanspreken", vertelt Wendy de Wild. Deze cultuurverandering moet genormaliseerd worden, stelt de directeur van NVRD. "Het mooie van tweedehands is dat het uniek is."

Niet fris

Niet iedereen is fan van de kringloop. "Je hebt ook mensen die denken dat het het beste is voor je kind om gloednieuwe spullen te geven", zegt Heijne. Sommigen vinden het ook niet heel fris ruiken. "Ook dat verschilt heel erg per winkel. Er zijn winkels waarvan ik denk: daar mag wel wat aan gedaan worden. Anderen zijn juist heel fris", vindt Heijne.

Maar van oude spullen kunnen ook weer nieuwe dingen gemaakt worden. "Daar zit het grootste potentieel. Je hebt daar wel mensen voor nodig. Dat kost arbeid en arbeid is in Nederland duur. Dat moet minder worden, bijvoorbeeld door het minder te belasten", aldus De Wild.

Reparatievergoeding

Heijne sluit zich daarbij aan. "Een manier om reparatie te stimuleren is door belasting op grondstoffen te doen in plaats van arbeid. Of de btw op reparatie te verlagen. Dan maak je reparatie aantrekkelijker." Daarbij wijst zij ook naar Oostenrijk, waar consumenten een voucher van de overheid krijgen waarmee 50% van de reparatiekosten gedekt worden.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie