Binnenland
KRO-NCRV

Wat is het verschil tussen Sinterklaas en de Friese variant Sint Piter?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het verschil tussen Sinterklaas en de Friese variant Sint Piter?

Sinterklaas en zijn pakjesboot staan op het punt te arriveren, met een vrachtlading aan cadeaus voor de kinderen in Nederland. Maar één plek slaat de goedheiligman voorlopig over. In het Friese dorp Grou is het pas op 21 februari feest. Daar wordt namelijk Sint Piter gevierd. "Het zal je verbazen maar hij komt ook gewoon uit Spanje", legt Peter van der Broek uit bij Spraakmakers.

Sint Petrus

Het wordt alweer de 121ste keer dat Sint Piter in zijn huidige vorm wordt gevierd in Grou. Maar waar komt het feest eigenlijk vandaan? "Grou lag vrij geïsoleerd, het was vroeger een vissersdorp. De beschermheilige van de vissers is Sint Petrus, Sint Piter in het Fries. Zo is het Sint Piter-feest ontstaan", vertelt Van der Broek. "Dat was wel in meer plaatsen in Noord-Nederland en Noord-Duitsland, maar het is overal verdwenen en hier gebleven."

Aldemar

Sint Piter komt ook niet met een pakjesboot aan, maar op een zogenoemde belslede. "Met Friese paarden ervoor", verklaart Van der Broek. Daarnaast heeft Sint Piter een bijrijder; zijn goede vriend Sint Aldemar. Pepernoten worden dan wel weer gestrooid en chocoladeletters verschijnen in de schoenen. "Altijd wel weer ietsjes anders hier in Friesland", voegt Van der Broek daaraan toe.

Net even anders

Verschillen zijn er ook, allereerst dat hij acht dagen tot twee weken aanwezig is in het dorp. Maar ook "de afkomst is anders, hij heeft andere kleding, een witte tabberd, hij zit natuurlijk op een Fries paard. En een groot verschil is dat we hem echt uitzwaaien", aldus Van der Broek. Voor de kinderen is het niet verwarrend, die zijn het wel gewend en vieren Sinterklaas dan meestal buiten Grou. "Ze zien de pepernoten natuurlijk in de winkel liggen, maar dat vinden de kinderen heerlijk. Dus dan kunnen ze het twee keer per jaar eten."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie