Binnenland
BNNVARA

Extinction Rebellion en KOZP bundelen krachten voor antiracistisch sinterklaasfeest

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Extinction Rebellion en KOZP bundelen krachten voor antiracistisch sinterklaasfeest

Extinction Rebellion slaat de handen ineen met Kick Out Zwarte Piet voor een antiracistisch sinterklaasfeest. Samen hebben de twee actiegroepen brieven geschreven naar tientallen gemeenten. In deze brieven waarschuwen ze de gemeenten om het sinterklaasfeest niet te vieren met de 'traditionele Zwarte Piet' en dreigen zij met acties. "Jullie kunnen ons op de stoep verwachten als wij geen verandering zien", waarschuwt Noor Blokhuis, woordvoerder van Extinction Rebellion, in De Nieuws BV.

"Het zijn acties zoals je die kent van Extinction Rebellion. Ze zijn disruptief, ze verstoren de orde, maar zijn geweldloos", aldus Blokhuis. De woordvoerder van Extinction Rebellion wil verder niets inhoudelijk kwijt over wat voor acties dat kunnen zijn.

'Racisme zegeviert nog in deze plaatsen'

Gemeenten in heel Nederland hebben de brief ontvangen, waaronder vooral kleinere gemeenten. Dit komt doordat in kleinere plaatsen van het land Zwarte Piet nog steeds veel wordt verwelkomd, zegt Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). "Het sluit aan op racisme jegens zwarte mensen, wat nog steeds zegeviert in deze plaatsen." Sommige gemeenten hebben al gereageerd op de actiegroepen. Enkele daarvan geven aan het feest op een andere manier te willen vieren, terwijl anderen het willen bespreken in de gemeenteraad, vertelt Afriyie. Van de meeste gemeenten wachten ze nog op reactie.

Kick Out Zwarte Piet is ook van plan om toezicht te houden bij sinterklaasfeesten, omdat volgens Afriyie het eerder is gebeurd dat een gemeente beloofde het feest te vieren met de roetveegpiet, maar toch de traditionele piet introduceerde. De roetveegpiet is wat betreft de actiegroep prima, mits deze juist uitgevoerd wordt. "Niet wanneer je maar een paar strepen weghaalt. Je moet zichtbaar afstand nemen van oude Zwarte Piet."

Unieke samenwerking?

De samenwerking tussen de twee actiegroepen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Volgens Afriyie was er al langer contact tussen de twee organisaties. "We waren altijd één appje van elkaar verwijderd", zegt hij en hij licht de collaboratie tussen de twee belangengroepen toe op metaforische wijze: "We zijn hetzelfde huis aan het opknappen, en Extinction Rebellion houdt de trap voor ons vast zodat we de hoeken beter kunnen meepakken."

Extinction Rebellion is van oorsprong een groep die zich vooral bezighoudt met klimaatverandering. Waarom willen zij Kick Out Zwarte Piet dan bijstaan in hun strijd voor een antiracistisch sinterklaasfeest? "Wij staan voor klimaatrechtvaardigheid. Dat houdt in: een goed leven voor iedereen, en in een klimaatrechtvaardige samenleving is er geen ruimte voor de racistische karikatuur van Zwarte Piet", zegt Blokhuis.

Koloniaal verleden

Hen noemt de klimaatcrisis een koloniale crisis: "Ik zie het als twee symptomen van dezelfde grondoorzaak. Door ons koloniale verleden is de klimaatcrisis ontstaan, maar ook het racisme waar we vandaag de dag nog mee te maken hebben." Volgens Blokhuis zijn er veel mensen hun leven niet zeker vanwege de klimaatcrisis: "terwijl het vaak witte mensen zijn die deze uitstoot veroorzaken."

Blokhuis denkt niet dat Extinction Rebellion steun verliest door de samenwerking met KOZP. "Ik vind dat een beetje overdreven. We zien in I&O onderzoeken dat de steun voor Zwarte Piet echt hard afneemt. De meerderheid van de Nederlanders wil een sinterklaasintocht zonder Zwarte Piet", zegt hen. Intern viel de keuze ook goed bij de actiegroep maar door sommigen werden er wel vraagtekens gezet, aldus Blokhuis.

Vorig jaar werd er in Staphorst ook een anti-zwartepiet demonstratie gehouden door KOZP. Dat was een onveilige situatie voor de groep, toch gaan zij weer demonstreren op plekken waar de weerstand waarschijnlijk groot is. "Er moet een nationaal plan van aanpak komen ter bescherming van demonstratierecht", vindt Afriyie. "Wij zullen hoe dan ook gebruik maken van ons demonstratierecht. Of Nederland ons dat nou gunt, of niet."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie