Binnenland
NOS

Sportclubs krijgen niet meer steun van minister: '40% vreest voor voortbestaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportclubs krijgen niet meer steun van minister: '40% vreest voor voortbestaan'

Amateursportverenigingen hoeven niet te rekenen op extra geld van de overheid om de hoge energierekeningen te kunnen betalen. Minister Helder voor Sport ziet geen mogelijkheden om meer te doen dan de maatregelen die ze al heeft aangekondigd. Dat zei ze maandagavond tijdens het debat in de Tweede Kamer over de sportbegroting. In het NOS Radio 1 Journaal een reportage van verslaggever Roel Pauw. Hij woonde het Kamerdebat bij en sprak daar met voorzitter Huub Wilbrink van Zeeburgia in Amsterdam en met voorzitter Ben van Olffen van de Belangenorganisatie Amateurvoetbalverenigingen (BAV).

"Ik had liever langs het veld gestaan", aldus Huub Wilbrink. Duizenden amateursportclubs lijden onder de hoge energieprijzen. Sommigen sluiten de douches in de kleedkamers, anderen dreigen zelfs helemaal om te vallen. Als ze de contributie verhogen, zeggen leden hun lidmaatschap op. "Bij ons sport een derde van de jongeren via de stadspas Amsterdam of via het jeugdsportfonds, Als wij de contributie moeten verhogen dan wordt de situatie onhoudbaar. En als die niet omhoog kan, dan wordt het heel ingewikkeld."

Voortbestaan

Volgens Ben van Olffen komt dat overeen met het landelijke beeld. "Meer dan 40 procent vreest op langere termijn voor het voortbestaan als er geen steun komt", zegt hij. Zo'n 80.000 Nederlanders zijn al gestopt met sporten omdat ze het niet meer kunnen betalen.

Dat minister Helder niet méér kan doen om de verenigingen die in de problemen zitten overeind te houden, leidt tot boosheid en frustratie in zowel de Kamer als op de publieke tribune. Niet alleen omwille van het sporten zelf, maar ook omdat het verenigingsleven voor verbinding zorgt, benadrukt Wilbrink. "Bij ons voetbalt van alles. Een volle boekenkast, een lege boekenkast. Een volle bankrekening, een lege bankrekening. Je wil ook dat dat mengt. Dat mensen elkaar ontmoeten op het veld, in de kleedkamer en in de kantine. Dat is precies het stukje wat je echt niet kwijt wil raken met elkaar."

Teleurgesteld

Het debat werd rond 23.30 uur opgeschort, omdat Helder haar vliegtuig naar Qatar moest halen. Daar is ze later vandaag bij de WK-wedstrijd Nederland-Qatar. Van Olffen had gehoopt dat de minister nog een konijn uit de hoed zou toveren, maar dat is niet gebeurd. "Gezien de houding van de minister heb ik er ook grote twijfels bij of ze bereid is om wat extra's te doen. Ik ga nu met een slecht gevoel naar huis. Ik heb een heel klein beetje hoop dat er donderdag nog iets uitkomt aan de hand van de moties, maar de minister zegt vooralsnog overal 'nee' op. Teleurstellend."

r1jn sportclubs

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie