Binnenland

Wie wint de Jan Wolkers Prijs 2020?

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie wint de Jan Wolkers Prijs 2020?

In Vroege Vogels is de shortlist voor de Jan Wolkers Prijs bekend gemaakt. Van de 120 inzendingen zijn er nog vijf in de race voor beste Nederlandse natuurboek van het jaar.

Van veldgidsen tot kinderboeken, van poëziebundels tot naslagwerken en romans: 120 werken die tussen 1 juni 2019 en 1 juni 2020 zijn verschenen behoorden tot de inzendingen. Van al die inzendingen is de shortlist tot stand gekomen. De Jan Wolkers Prijs 2020 wordt 18 oktober uitgereikt in de uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1.

De shortlist

Stadsflora van de lage landen – Ton Denters - Uitgeverij Fontaine

Wat zingt daar – Dick de Vos - Uitgeverij KNNV

Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact

Wat bomen ons vertellen – Valerie Trouet - Uitgeverij Lannoo

Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact

Reactie van de jury

Jury-voorzitter Jean-Pierre Geelen: "De jury constateert verheugd een stijgende lijn rond het natuurboek in Nederland. Er verschijnen niet alleen jaarlijks méér boeken over natuur, ook de gemiddelde kwaliteit ervan neemt naar ons oordeel toe. Met een paar aangename uitschieters, die samen een rijke shortlist vormen van een bloeiende boekencultuur."

De Jan Wolkers Prijs

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie