Binnenland
KRO-NCRV

Hoe ging het studentenprotest eraan toe in de jaren 90? 'Het was absurd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ging het studentenprotest eraan toe in de jaren 90? 'Het was absurd'

De pechstudent heeft het zwaar te verduren gehad de afgelopen jaren, maar is niet de eerste generatie met een activistische inslag. Ook in 1993 gingen studenten de straat op, wat er hardhandig aan toe ging. "Het was absurd", zegt voormalig voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Simone van Geest bij Spraakmakers.

Protest

Het toenmalige kabinet wilde de basisbeurs verlagen, bezuiniging op de OV-jaarkaart en de bijstand voor jongeren onder de 21 jaar oud afschaffen. Daar waren de studenten het niet mee eens en besloten een protest op te zetten. Van Geest was destijds de voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en vertelt hoe heftig het eraan toe ging. "Het was een afschuwelijke dag", zegt Van Geest.

Mobiele Eenheid

De jongeren voelden zich destijds "in de steek gelaten door de politiek", aldus Van Geest. Samen gingen ze richting het Binnenhof. "Het was een mooie dag, mooi weer. En toen kregen we acht pelotons ME over ons heen. Het was ongekend. Het was ook on-Nederlands hoeveel geweld er werd gebruikt."

Kneuterdijk

De studenten mochten niet naar het Binnenhof en dat wisten ze ook. "Dat was helemaal niet de bedoeling", zegt Van Geest. Al bij Kneuterdijk werden ze tegengehouden. "Dat is een heel stuk van het Binnenhof af", vertelt Van Geest. De groep van twintigduizend kon niet verder lopen. "Het escaleerde gewoon. Het is later onderzocht en het is zelfs een case geworden voor de politie hoe je het niet moet doen. Het COT, het crisis onderzoeksteam, hebben ook geconcludeerd dat wat er die dag gebeurde absurd was."

Hondenbeten

Karabijnbrigade, zoals de Mobiele Eenheid toen heette, hadden ook honden bij zich. "Er waren heel veel scholieren van 16 bij en die zaten onder de hondenbeten. Vandaar dat er ook zoveel mensen gewond waren geraakt", zegt Van Geest. "Het sloeg nergens op. De verklaring die later gegeven werd was dat de ME op dat moment zo heftig gefrustreerd was wegens alle voetbalrellen die er toen plaatsvonden."

Pechstudenten

Ook nu voelen de studenten zich in de steek gelaten. Van Geest ziet dat er minder geprotesteerd wordt. "Maar dat kwam ook corona." Verder zijn studenten wel activistisch, ziet Van Geest, ook al is er wel een verschil te zien tussen de generaties. "Die pechstudenten demonstreren voor iets achteraf. Wij deden dat voor iets wat eraan zat te komen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie