Binnenland
KRO-NCRV

'Het aloude studentenhuis is dé oplossing voor het tekort aan studentenkamers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het aloude studentenhuis is dé oplossing voor het tekort aan studentenkamers'

Het tekort aan studentenkamers is al groot, en zal alleen maar groter worden als er niets verandert. Ardin Mourik moet alle betrokken partijen bij elkaar brengen om het op te gaan lossen. Bij Spraakmakers verkent hij de mogelijkheden: van studentenhuizen bouwen in plaats van studio’s tot het terugdringen van het aantal buitenlandse studenten.

"Het tekort is nu 26.000 kamers, maar als je kijkt naar 2030 dan heb je het over 65.000", zegt Mourik. "Dus dat gaat om enorme aantallen." Hij vertelt dat er ongeveer 5.000 eenheden per jaar bijgebouwd worden, en spreekt van een "grote opgave."

Mourik heeft een baan waarvan je niet wist dat die bestond: studentenhuisvestingsregisseur. Sinds twee maanden mag hij zich zo noemen. De functie is een initiatief van onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Studio betere businesscase

De oplossing is het aloude studentenhuis, zegt Mourik. Want er zijn afgelopen jaren eigenlijk alleen maar studio’s gebouwd, signaleert hij. "Dat heeft te maken met wetgeving en marktwerking. Op zelfstandige studios is huurtoeslag mogelijk. Zo wordt het een interessante businesscase voor bouwers, want dan kun je de huurprijs fictief vermeerderen met huurtoeslag."

De studio in plaats van het studentenhuis dus, en dat is zonde. "We weten dat er meerdere hele goede redenen vóór zijn: ze zijn goedkoper, sneller te bouwen én het is beter voor het welzijn van studenten."

Lina Torres woont zelf in zo'n studio, maar niet per se uit eigen keuze:

De toename van het tekort komt ook door het toenemende aantal internationale studenten. Het gaat vooral om Europese studenten, en die kunnen we niet weigeren, zegt Mourik. "Maar je kunt wel wat doen aan het aanbod. Als zorgt dat er minder in het Engels is, is het minder aantrekkelijk. Maar dat heeft hele grote gevolgen voor universiteiten die al met studies die in het Engels begonnen zijn."

Binnenstad niet haalbaar

Maar daar hadden ze eigenlijk van begin af aan beter over na moeten denken. "Ik vind eigenlijk dat je niet met goed fatsoen nieuwe opleidingen kunt starten als je van te voren al weet: we hebben helemaal geen huisvesting voor deze studenten."



Er zijn ook gemeentes rond instellingen die wél graag studentenhuisvesting willen. Dat kan oplossing zijn, denkt Mourik. "We denken nog veel te klein: het moet allemaal in de binnenstad. Dat is niet meer haalbaar."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie