Binnenland
BNNVARA

Terugkeer van de basisbeurs: 'Compenseer leenstelsel studenten volledig'

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugkeer van de basisbeurs: 'Compenseer leenstelsel studenten volledig'

Het einde van het leenstelsel is in zicht, want vanaf 2023 keert de basisbeurs terug in het hoger onderwijs. Maar hoe zit het met de studenten die onder het leenstelsel vielen? In het coalitieakkoord staat dat deze studenten compensatie krijgen, maar binnen de kortste keren werd een petitie op touw gezet voor een eerlijkere compensatie. En vandaag wordt die petitie aangeboden aan de nieuwe Tweede Kamer. Bij Vroeg! schuift journaliste en hoofdredacteur van Scholieren.com Jorieke van Noorloos aan om te praten over dit onderwerp.

Vroeg!

Op dit moment voelen studenten zich niet gehoord, vertelt van Noorloos. "In het vijftig pagina’s tellende coalitieakkoord staan net vier zinnen over de compensatie voor studenten in het leenstelsel." In totaal wordt er een miljard euro uitgetrokken voor compensatie, dat is omgerekend 1000 euro per student. van Noorloos: "Die 1000 euro wordt gekscherend de boekenbon genoemd. Compenseer leenstelselstudenten het volledige basisbeursbedrag."

Onzekere toekomst

En dit stemt de studenten somber. De studenten die ze spreekt zijn neerslachtig: "Ik spreek studenten die zeggen dat hun toekomst op losse schroeven staat, omdat ze een studieschuld van 40.000 euro hebben en nog niet eens begonnen zijn aan een baan."

Mentale impact

De mentale impact van het leenstelsel is groot. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die lenen minder sociale activiteiten ondernemen in hun studententijd, zegt van Noorloos. Ook voelen studenten veel druk om in een keer de goede studiekeus te maken, want anders maken ze nog meer kosten.

Verwachtingen politiek

Al met al is van Noorloos blij dat de basisbeurs terugkomt, al vindt ze wel dat de tegemoetkoming voor de leenstelsel studenten beter moet. Ze verwacht van het kabinet een betere compensatie en van partijen die nu weer voor de invoering van de basisbeurs zijn dat ze zich er ook vol voor inzetten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie