Binnenland
KRO-NCRV

Zo zorgen we dat de Nederlandse taal niet verdwijnt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo zorgen we dat de Nederlandse taal niet verdwijnt

"Mag ik een biertje?" Op steeds meer terrassen begrijpt de bediening niet wat je daarmee bedoelt. Het Engels rukt op, en niet alleen in de Randstad. Als we niet willen dat de Nederlandse taal verdwijnt, moeten we vooral trotser zijn op onze taal, vertelt taalkundige Wim Daniëls bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'We moeten accepteren dat Nederlands niet meer overal de voertaal is'

Woordenschat uit andere talen

Het Nederlands bestaat van het oudsher uit heel veel woorden uit een andere taal. Daniëls schat dat zo'n 50 procent van het Nederlands een woordenschat heeft die uit andere talen komt. "Maar dat hebben we vaak niet in de gaten", zegt hij.

Verontrustend ontwikkeling

"Een groot verschil met een aantal jaren terug is dat er tegenwoordig ook heel veel in het Engels gesproken wordt." Dus niet alleen maar losse woorden worden gebruikt uit het Engels, maar de hele taal wordt vervangen. "En die ontwikkeling is wel verontrustend als je tenminste vindt dat het Nederlands behouden moet blijven."

Die zorg over het verdwijnen van de Nederlandse taal bestaat al lang, vertelt Daniëls. Al in 1903 hield Abraham Kuyper een voordracht voor de middenstand. "Hij zei toen dat ze eens op moesten houden met het gebruik van Engelse woorden." Men zou in die tijd 'hats' zeggen in plaats van 'hoeden' en 'tailor' in plaats van 'kleermaker'.

"Dus het is in feite al heel lang gaande. Maar nu is er wel echt iets anders aan de hand. Nu wordt er vaak echt in het Engels gecommuniceerd en niet alleen met af en toe een woord uit de andere taal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Taaltrots

Maar hoe zorgen we dan dat het Nederlands niet verdwijnt? Is dat tegen te houden? "Ja, het is tegen te houden", zegt Daniels. "Als je er erg trots op bent. Taaltrots is een van de belangrijkste voorwaarden voor het behoud van een taal." Volgens Daniëls zie je dat in het dialect. "Limburgers behouden het langst hun dialect omdat zij van oudsher het meest trots zijn op hun taal. En dat zou ook in het Nederlands zo moeten zijn."

'Je moet er wat voor doen'

Wanneer je het Nederlands wil behouden, moet je er ook iets voor doen, zegt Daniëls. "Dan moet de overheid er iets voor doen, maar ik kan me ook voorstellen als je in de bediening werkt bij de horeca dat je even van tevoren een bedieningscursus krijgt in de Nederlandse taal."

Verder stelt Daniëls voor dat er elke avond een kwartiertje Nederlandse les op de tv moet komen. "Op een speelse manier, onderwijs voor jong en oud, welke nationaliteit dan ook. Zou goed zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie