Binnenland
NOSNTR

Tijdelijke huurcontracten worden grotendeels verboden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijdelijke huurcontracten worden grotendeels verboden

Tijdelijke huurcontracten worden grotendeels verboden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en de ChristenUnie dat als doel heeft de rechten van huurders beter te beschermen.

Tijdelijke huurcontracten worden grotendeels verboden

"Ik ben in ieder geval blijer dan dat ik een week geleden was", zegt Marcel Trip van de Woonbond in Nieuws en Co. "Toen leek het even helemaal niet door te gaan, terwijl die tijdelijke huurcontracten voor enorm veel ellende zorgen bij huurders. Die moesten echt van tafel."

Ellende

Trip vertelt dat hij veel ellendige situatie heeft gezien door het introduceren van tijdelijke huurcontracten. Tijdelijke huurcontracten werden voor het eerst mogelijk in 2016. "Huurders die continu in onzekerheid leven, daar echt van in ongezonde stress zitten, en van tijdelijke oplossing naar tijdelijke oplossing gaan. De rechten die ze op papier hebben, durven ze niet te halen. Ga je naar de huurcommissie voor een te hoge huur? Of achterstallig onderhoudt als je weet dat je misschien wel gelijk krijgt, maar vervolgens je biezen kan pakken, zodra je contract afgelopen is."

Volgens Trip hebben tijdelijke huurcontracten de positie van huurders verslechtert. "We hebben bij invoer ook gezegd: dit is een cadeautje voor huisjesmelkers. Dat is het ook gebleken en die hebben het graag uitgepakt. Het is goed dat er weer wat tegen gebeurt."

Niet helemaal tevreden

Toch is Trip niet helemaal met tevreden met de deal die nu gesloten is. Er blijven uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als de huiseigenaar de woning wil verkopen aan een kind of een ouder. Dan blijft het mogelijk om de huur op te zeggen. "De uiteindelijke deal die gemaakt is, waar dan toch gezegd wordt: voor een kleine groep mensen vinden we het toch prima om geen woonzekerheid te geven. De problemen blijven dan vergelijkbaar", legt hij uit.

"Ik vind het wel een stuk beter dan het voorstel van CDA en VVD zoals het er eerst lag. Daarmee zou elke kleine particuliere verhuurder in zijn contract kunnen opnemen: als ik wil verkopen, moet je er na een periode uit. Dan zouden opnieuw duizenden huurders in die onzekerheid zitten. Dat is echt kleiner geworden met dit voorstel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie