Binnenland
KRO-NCRV

Doodgaan wordt steeds duurder: 'Informeer jezelf als je het aan ziet komen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doodgaan wordt steeds duurder: 'Informeer jezelf als je het aan ziet komen'

De gemiddelde uitvaart kost inmiddels meer dan 10 duizend euro. De afgelopen tien jaar stegen de kosten met maar liefst 40 procent, zo blijkt uit een analyse die de NOS maakte aan de hand van cijfers van het CBS. Maar waarom lopen de kosten zo op en wat betekent dit voor nabestaanden? "Natuurlijk zijn uitvaartondernemers empathisch, maar hij heeft ook iets te verkopen", zegt ervaringsdeskundige René van Wingerde bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

In 2017 kostte de gemiddelde uitvaart volgens budgetorganisatie Nibud 7500 euro. De kosten komen 9 procentpunt boven de algemene inflatie uit. De stijging zou onder andere door de stijging van houtprijzen, gasprijzen en de vergrijzing komen. "De gas- en energieprijzen zijn wel gestegen, maar die houtprijzen zijn echt niet zo omhooggegaan", zegt uitvaartondernemer Sander van der Spek.

'Te pletter geschrokken'

Luisteraar Vivian verloor recent haar moeder en heeft haar afgelopen donderdag begraven, maar heeft het idee dat zij en haar vader afgezet zijn door de door hen gekozen uitvaartorganisatie. "Er was bijna niemand beschikbaar. Toen onze keuze op deze onderneming viel, hebben we naar de prijzen gevraagd, waarop de onderneming antwoordde 'dat komt wel'. Pas vier dagen later kwam een kostenbegroting van maar liefst 13 duizend euro, waar we niet meer onderuit konden."

Vivian vertelt dat haar vader en zijzelf de uitvaart in eigen tuin georganiseerd hebben en zelf de catering en het drukwerk hebben verzorgd om kosten te drukken. Hoe ze alsnog zo hoog in de kosten uitkwamen? "Ze zeiden dat het in het basistarief al grotendeels beraamt zat. Vanaf het moment dat ze instapten, ging de meter lopen. We zijn ons te pletter geschrokken."

"Een zichzelf respecterend uitvaartondernemer presenteert binnen 24 uur de begroting", zegt uitvaartondernemer Sander van der Spek. Van der Spek zegt dat hij erin gelooft dat uitvaartondernemingen, 'zeker de kleine', eerder erop uitzijn een uitvaart netjes te verzorgen dan de prijzen over de kop te laten gaan. Van der Spek tipt ook om te letten op een keurmerk dat valideert of uitvaartondernemingen netjes handelen en ook deze begroting gelijk presenteren.

Javen Brouwer, mede-eigenaar van uitvaart24, zegt dat zijn onderneming gelijk bij een eerste ontmoeting aan tafel de prijsopgave voorlegt. "Zodat het helder is wat het gaat kosten. Dat moet kenbaar worden gemaakt." Brouwer zegt dat men vrij goedkoop uit zou kunnen zijn wanneer men voor een 'crematie-essentie' kiest, een crematie in stilte zonder afscheid. Hoe zij zo goedkoop diensten kunnen regelen, komt doordat zij niet met aannametarieven werken die vooraf begroot worden. "Er wordt alleen begroot wat er ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden en er wordt gekeken naar wat er bij het budget past."

Wensen van de mensen

"Als consument heb je ook een verantwoordelijkheid om jezelf te informeren", zegt Van der Spek. "Bel gewoon een uitvaartondernemer en vraag wat hun kosten zijn en kijk of een onderneming bij je past." Uitvaartondernemer Van der Spek heeft wel het gevoel dat hij het voor zijn beroepsgroep op moet nemen. "Mensen zijn vaak bang om te bellen, maar wanneer iemand ziek of oud is, is het wel wijs al eens te kijken wat er bij je zou passen. Wij willen het afscheid ook graag zo goed mogelijk uitvoeren."

Van der Spek zegt dat het oplopen van kosten ook aan de wensen van de mensen ligt. "Als je voor iedereen champagne, wijn en bitterballen naderhand wil, lopen de kosten al snel hoog op."

Zakelijke bedoening

Luisteraar René van Wingerde is ook ervaringsdeskundige. Hij verzorgde voor beide van zijn ouders hun uitvaart. Zijn moeder organiseerde zelf mee. "Ik hoor haar nog steeds in mijn hoofd zeggen: 'Vraag wat het kost bij alles wat er aangeboden wordt', want het is en blijft gewoon een zakelijk gesprek."

Van Wingerde legt uit dat alles dat er door een begrafenisondernemer uitevoerd wordt meer kost dan wanneer men het zelf doet. "Als je zelf de bloemen en drukwerk regelt, ben je stukken goedkoper uit." Daarnaast tipt Van Wingerde om de meest geëmotioneerde van de familie niet de uitvaart te laten organiseren. "Natuurlijk zijn uitvaartondernemers empathisch, maar hij heeft ook iets te verkopen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie