Binnenland
EO

Lieg je tegen je kinderen over Sinterklaas? 'Je kunt best meegaan in hun fantasie'

  1. Nieuwschevron right
  2. Lieg je tegen je kinderen over Sinterklaas? 'Je kunt best meegaan in hun fantasie'

Vanavond wordt in vele huishoudens pakjesavond gevierd. Voor veel ouders is het een dilemma: lieg je tegen je kinderen over Sinterklaas, of ben je eerlijk en vertel je dat het een sprookje is? "Er is een verschil tussen liegen en meebewegen in de fantasiewereld van kinderen", stelt orthopedagoog Julia Koopmans in Dit is de Dag.

Is liegen over Sinterklaas verantwoord?

De 9-jarige Jesse geloofde onlangs nog in Sinterklaas, maar zijn ouders besloten hem toch maar de waarheid te zeggen. "Ik was de enige in de klas die nog geloofde en ik werd wel eens uitgelachen. Dat vond ik niet leuk dus toen vertelde ik het aan papa en mama. Toen dachten ze: we gaan het vertellen."

Hij vond het eerst even ongelooflijk: "Ik dacht: dat kan niet. Papa en mama geven nóóit zoveel cadeautjes. Die doen dat niet”, vertelt hij in de uitzending. Toch had hij al wel vragen: “Hoe komen die Pieten binnen in het huis? Die schoorsteen kunnen ze helemaal niet doorheen. Er zit een klep die dicht zit en er zit ook een dakje bovenop…"

'Fantasie is belangrijk'

Geloven in Sinterklaas en andere fantasiewezens is belangrijk voor kinderen, vertelt orthopedagoog Koopmans. "Fantasie is belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je leert je inleven in een ander, omgaan met angsten en met spannende dingen in de grote mensen-wereld. Sinterklaas is daarvan een voorbeeld", vertelt ze.

Koopmans noemt het 'magisch denken', wat kinderen doen. "Dat kan in kwade zin – een monster onder het bed – of in goede zin – een fantasievriend die jou cadeautjes geeft", vertelt ze. Hoe ga je hier als ouders mee om? Koopmans denkt dat het belangrijk is om bij kinderen het magisch denken niet uit te schakelen, zeker als kinderen onder de 7 jaar zijn. Ze in de waan laten dat Sinterklaas bestaat vindt ze geen liegen, maar 'meebewegen in de fantasie'.

Als kinderen vragen hebben, is een goede manier om de vraag te pareren, vertelt Koopmans. "Hoe denk je zelf dat die cadeautjes in de schoen komen? Dan wordt de fantasie weer geprikkeld." Ouders kiezen er regelmatig voor om in de zomer de waarheid aan hun kinderen te vertellen, maar dit betekent niet dat het dan helemaal afgelopen is, vertelt de orthopedagoog: "Dan geloven kinderen in november weer heilig, terwijl die ouders denken: 'Huh? We waren toch vrij duidelijk?' Maar ook dat hoort bij dat magisch denken. De realiteit en magie loopt door elkaar."

Wat vind jij van dit onderwerp? En hoe doe of deed je het zelf met je kinderen? Praat via deze link mee via het interactieve platform DIT.

Niet dreigen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in de waan laten over Sinterklaas geen blijvende schade heeft. Wel als ouders het extra aandikken, kan 'van het geloof vallen' veel impact hebben. Koopmans raadt het dan ook af om bijvoorbeeld te dreigen met de Sint. "Dan zien we toch wel gebeuren, dat ouders uit wanhoop zeggen dat hun kind goed zijn of haar best moet doen, omdat Sinterklaas meekijkt. Vroeger ging je met de zak mee naar Spanje, maar gelukkig zijn we daar wat genuanceerder in geworden. Ik zou dat afraden omdat je ook extra fantasie aanbrengt, terwijl het juist leuk is om mee te gaan in de fantasie van het kind."

Als kinderen iets ouder zijn, kun je het wel gewoon vertellen. Dat kan ook leuk zijn, zegt ze: "Dan hoor je bij het grote geheim van de grotere mensen. Dat dit een feest is voor de hele kleine kinderen."

De 9-jarige Jesse is nu dus onderdeel van dat geheim. Dat vindt hij wel leuk: "Dan ben je eigenlijk onderdeel van een geheime club!", vertelt hij.

Luister naar het hele gesprek - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie