Achtergrond
AVROTROS

Deze huisvrouw zegt dat vrouwen beter kunnen zorgen – klopt dat?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze huisvrouw zegt dat vrouwen beter kunnen zorgen – klopt dat?

"Veel vrouwen hebben een verzorgend aspect in zich: ze willen zich graag ontfermen over een ander. En voor wie kun je dat beter doen dan voor je eigen kind?", vertelt Bonicia Reijke (31 jaar) – die zichzelf Bijbelse huisvrouw noemt – in de podcast Niet in mijn buik. Is er wetenschappelijk bewijs dat vrouwen echt beter zijn in die zorgtaken?

#2 - De oermoeder? - Niet In Mijn Buik

In de podcast Niet in mijn buik onderzoekt Olga Oost (35 jaar) hoe het kan dat vrouwen zo verklonken zijn geraakt met die moederrol, en waarom zij zo lang – tevergeefs – heeft gewacht tot haar eierstokken gingen rammelen.

'Vrouwen hebben een beschermingsgevoel'

Reijke blogt en maakt podcasts over het vrouw-zijn en het moederschap. In media wordt ze tradwife genoemd, maar zelf kiest ze liever voor de term Bijbelse huisvrouw. "Wij ontwikkelen een soort beschermingsgevoel, dat begint al heel vroeg, omdat wij het kind dragen. Wij weten: we moeten goed voor onszelf zorgen want als we dat niet doen heeft dat gevolgen voor ons kind", aldus Reijke. "Voor een man ontstaat dat gevoel pas als hij zijn kind in zijn armen heeft."

Is het wetenschappelijk bewezen dat de vrouw inderdaad beter kan zorgen? Peter Bos is hoogleraar bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen en vertelt: "Het is altijd fijn om je vast te houden aan het idee: mannen zijn jagers en vrouwen verzamelaars. Maar dat zijn dingen die we er achteraf op geprojecteerd hebben, terwijl de variatie er ook altijd al geweest is. Dat klassieke beeld waarin een man erop uit is zoveel mogelijk vrouwen te bevruchten en de vrouwen moeten maar in hun eentje voor hun kroost zorgen: als dat echt zo was geweest, dan waren mannen en vrouwen qua lichaam veel verschillender geweest. Dan hadden we veel meer op gorilla's geleken, waarbij het mannetje drie keer zo groot is."

Bos wijst op de Aka-samenleving in Afrika. "Daar zijn vaders heel betrokken. Zij brengen de meeste tijd met hun kroost door, en dat kan daar ook, vanwege de manier waarop zij voedsel verzamelen. We denken dat als het biologie is, dan kun je er niks aan veranderen. Maar dit zijn mooie voorbeelden die laten zien dat de biologie flexibel genoeg is."

Waarom zorgt de moeder meer voor de kinderen?

Maar bijna de helft van de ouders zegt dat de man meer werkt en de vrouw een groter deel van de zorg op zich neemt, terwijl dertien procent dat als gewenst ziet. Hoe kan het dat de vrouw toch vaak meer van die zorgtaken doet? Volgens Bos is het fenomeen 'maternal gatekeeping' een verklaring. "Uit bescherming neemt de ene partner een groot deel van de zorg voor het kind op zich. Maar daarmee ontneem je de ander ook de mogelijkheid te kunnen zorgen. En dat zie je in veel gezinnen: 'kom maar bij mama, want die kan je het beste troosten'. En mannen worden daardoor onzeker. Dat is ook schaamte. Zo worden ze ook op tv steeds weggezet, als klunzen die de pizza laten aanbranden."

#2 - De oermoeder? - Niet In Mijn Buik

Ster advertentie
Ster advertentie