Binnenland

Fotoboek van Hung Hoang toont Eempolder in volle glorie: 'Kleuren in werk van Van Gogh worden hier werkelijkheid'

BNNVARA
foto: Hung Hoangfoto: Hung Hoang
  1. Nieuwschevron right
  2. Fotoboek van Hung Hoang toont Eempolder in volle glorie: 'Kleuren in werk van Van Gogh worden hier werkelijkheid'

De Vietnamese bootvluchteling en fotograaf Hung Hoang heeft op heel bijzondere manier de oer-Hollandse Eempolder op foto’s weten vast te leggen. Door gebruik te maken van de speciale lichtval tijdens het zogenaamde 'blauwe uur' en 'gouden uur', vóór zonsopkomst, krijgen zijn foto's een speciaal effect, vertelt hij in Vroege Vogels. Ruim honderd van de meer dan 10.000 foto's die hij de afgelopen twaalf jaar heeft gemaakt, zijn nu verschenen in het fotoboek De Eempolder door de ogen van Hung Hoang.

Hung woont al sinds 1979 in Eemnes. Maar pas in 2009 heeft hij door een ziekte de polder leren kennen. "Om mijn conditie weer op te bouwen ben ik gaan fietsen door de weidse Eempolder, die ik tot dan toe ook niet kende, en zag hoe prachtig die is. Met mijn camera ben ik de afgelopen twaalf jaar, jaarlijks zo'n 200 van de 365 dagen erop uitgetrokken, en heb telkens foto's gemaakt van de natuur en het landschap", vertelt Hung. "Ik zag hoe de kleuren van de schilderijen van Van Gogh hier werkelijkheid werden, omdat ik vaak al een uur vóórdat de zon opkomt in de polder ben."

Fietsen en fotograferen

Het fietsen en fotograferen werkt ook helend voor hem: "Als ik stress heb, vind ik in de Eempolder de stilte en de rust en mediteer ik", legt Hung uit. Om sommige foto's met de juiste lichtval te maken heb je dan ook een engelengeduld nodig.

foto: Vroege Vogels

Hung Hoang op de fiets door de polder

Gedicht van Gerard Beentjes

Eén van de 126 foto's van Hung Hoang die het boek hebben gehaald, is een bloedrood Eemmeer, vlak voor zonsopkomst in een warme zomermaand. We zien het silhouet van een visser op de voorgrond, en verder alle tinten rood, geel en oranje. De foto inspireerde Eemnesser Gerard Beentjes, die Hung geholpen heeft met het samenstellen en uitgeven van het boek, tot het maken van het volgende gedicht:

In het rode morgenlicht staart

een visser naar zijn hengel.

Het zou Uganda kunnen zijn:

de oever van het Victoriameer.

Nee, dat is het niet, nee,

ook niet de Mekongdelta van Vietnam.

Nee, dit zonlicht, deze visser,

dit is gewoon het IJmeer.

foto: Hung Hoang

Het Eemmeer

Hung Hoang is zijn vaderland ooit ontvlucht, maar voelt er niks voor om terug te keren. Hij is de laatste jaren te veel gehecht geraakt aan de prachtige Eempolder. Hung: "De polder heeft mijn leven gered."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie